AcasăOldUnde este investita cotizatia ta pentru pensie

Unde este investita cotizatia ta pentru pensie

Contributia la pensie este investita in companii cu evolutie buna la bursa

Fondurile de pensii private au devenit cei mai mari investitori institutionali locali de pe piata de capital, avand detineri importante, de peste 800 de milioane de euro, in 35 de companii romanesti listate la Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB), inclusiv companii strategice, de interes national.

Contributia la pensie este investita in companii cu evolutie buna la bursa

Conform datelor furnizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), fondurile de pensii deservesc in prezent aproximativ  6,5 milioane de salariati romani. O analiza a datelor publicate de ASF si administratorii fondurilor respective arata care sunt cele mai importante actiuni din portofoliile fondurilor de pensii.

Domenii de interes

Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica si Transgaz se numara printre companiile in care fondurile de pensii private au investit cele mai mari sume pana in prezent. Printre firmele de interes se mai numara si Zentiva si BVB. Fondurile de pensii private ajunsesera la finele anului trecut la detineri totale in valoare de 753 de milioane de euro in 35 de companii romanesti listate la BVB. Conform calculelor APAPR, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, suma a trecut de 820 de milioane de euro. Iata clasamentul primelor zece companii si sumele investite de catre fondurile de pensii private:

1. Fondul Proprietatea: 639,1 milioane de lei;

2. Romgaz: 497,3 milioane de lei;

3. Banca Transilvania: 430, 2 milioane de lei;

4. OMV Petrom: 354,5 milioane de lei;

6. Electrica: 278,7 milioane de lei;

7. Transgaz: 261,1 milioane de lei;

8. BRD Societe Generale: 169,3 milioane de lei;

9. SIF% Oltenia: 144,1 milioane de lei;

10. SIF 2 Moldova: 78 de milioane de lei.

 

author avatar
Arpad Dobre
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger