AcasăOldValentin Lazea: Relaxarea fiscala subrezeste economia Romaniei

Valentin Lazea: Relaxarea fiscala subrezeste economia Romaniei

Valentin Lazea acuza clasa politica de neseriozitate, deoarece a cautionat majorarea deficitului si scaderea PIB

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, critica reducerile de taxe prevazute in noul Cod fiscal, avertizand ca subrezesc stabilitatea macroeconomica greu castigata de Romania dupa criza. Oficialul BNR avertizeaza ca deficitul bugetar va creste necontrolat, la fel si preturile la imobiliare, iar incurajarea consumului va impinge populatia in capcana venitului mijlociu, ca in Grecia sau Argentina, cu efectele dezastruoase care se vad azi.

Valentin Lazea acuza clasa politica de neseriozitate, deoarece a cautionat majorarea deficitului si scaderea PIB

Lazea nu contesta ca exista si lucruri bune in Codul fiscal, cum ar fi simplificarea relatiilor dintre Fisc si contribuabil, insa problema o reprezinta scaderea mai multor taxe. „O reducere neetapizata si cumulata a acestor taxe este de natura a arunca in aer deficitul bugetar”, a avertizat oficialul BNR.

Cinci capcane ale Codului fiscal

El sustine ca noul Cod fiscal are cinci capcane ce pot influenta dur economia nationala, PIB si nivelul de trai al populatiei, din urmatoarele considerente:

  1. Adauga un stimul fiscal unei economii care creste peste potential. Lazea precizeaza ca sunt trei  elemente care compun cresterea economica : capitalul (investitiile), forta de munca (demografia) si productivitatea totala a factorilor. Romania nu sta stralucit la nici unul din acestea si, desi toate studiile arata un avans potential de cel mult 3%, actuala crestere economica este de 4,5%. „Nu exista niciun motiv pentru a adauga stimuli suplimentari de crestere printr-o relaxare masiva a politicii fiscale. Este ca si cum un sofer ar apasa pe acceleratie in timp ce masina in care se afla o ia la vale”, a spus Lazea.
  2. Deficitul bugetar va ajunge sau va depasi la 3% din PIB intr-un an in care cresterea economica supraperformeaza. Lazea atrage atentia ca in anii mai slabi, deficitul ar putea depasi 5% din PIB.
  3. Politica fiscala indusa prin reducerea taxelor poate genera o noua bula imobiliara, ca in in perioada 2007- 2008. „Banca Nationala nu are cum sa ramana indiferenta si sa nu ridice nivelul dobanzilor, iar ce se va castiga pe «mere», prin relaxarea politicii fiscale, se va pierde pe «pere», prin inasprirea politicii monetare”, a avertizat Lazea.
  4. Romania risca sa promoveze un model de crestere consumerist, care sa o condamne la capcana venitului mijlociu. Acesta este riscul cu care se confrunta orice tara ajunsa cu PIB/ locuitor de 8.000-10.000 de dolari. Daca autoritatile stimuleaza consumul si sacrifica investitiile, tarile respective raman prinse in capcana venitului mijlociu, o zona din care nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad, cum este cazul Greciei, Argentinei si al altor state mediteraneene si sud–americane cu care ne asemanam.

Incalcarea unuia din criteriile de la Maastricht, cel referitor la deficitul bugetar, semnalizeaza „seriozitatea” intregii clase politice in ceea ce priveste adoptarea euro, intr-un moment in care – teoretic – ar trebui ca Romania sa intre in Mecanismul Ratelor de Schimb II, la 1 ianuarie 2016.

author avatar
Arpad Dobre
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger