AcasăOldVirusii informatici, depistati doar dupa 268 de zile de la „incubare”

Virusii informatici, depistati doar dupa 268 de zile de la „incubare”

Anul trecut au fost semnalate peste 68 de milioane de alerte cibernetice

Proiectul Legii securitatii cibernetice, aflat in dezbatere in Romania, are in vedere protejarea tuturor sistemelor informatice, expuse unui val nemaiintalnit de atacuri. Exista multe servere de unde virusii plantati de teroristii informatici ataca sisteme vulnerabile si sunt descoperiti, de regula, abia dupa 268 de zile.

Anul trecut au fost semnalate peste 68 de milioane de alerte cibernetice

La  Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala a avut loc, recent, prima dezbatere publica referitoare la proiectul Legii Securitatii Cibernetice. La discutii au participat reprezentanti ai Guvernului, CERT-RO, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, SRI, alaturi de peste 60 de reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti.

Peste 68 de milioane de atacuri

Director general al CERT-RO, Augustin Jianu, a sustinut o prezentare tehnica referitoare la realitatile spatiului cibernetic si necesitatea securitatii cibernetice, explicand succint cum functioneaza un atac cibernetic si ce consecinte poate avea acesta: „Am procesat 68 milioane de alerte de securitate cibernetica, din care am extras 2,3 milioane de adrese IP unice, compromise sau vulnerabile. Pentru a-si anonimiza atacurile, hackerii folosesc sisteme deja compromise, pentru a-i ataca mai departe pe altii. La nivel global, in 2015, durata medie de detectie a unei intruziuni a fost de 268 de zile. Asta inseamna ca atacatorul a intrat intr-un sistem compromis si a stat acolo 268 de zile, pana sa fie depistat”, a spus Jianu. Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a tinut sa precizee ca nu se poate construi o infrastructura cibernetica fara certitudinea ca va fi folosita corect si in interesul cetatenilor. „Nu putem folosi banii publici sa construim infrastructuri, putere de calcul si capabilitati, iar ele sa cada in mana unor oameni care nu respecta nici drepturile omului si sunt adversarii democratiei si ai libertatii”, a afirmat Bostan.

author avatar
Arpad Dobre
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger