AcasăOldVrei credit, dar habar n-ai de dobanda? Esti un pericol!

Vrei credit, dar habar n-ai de dobanda? Esti un pericol!

Valentin Lazea sustine ca baza educatiei este rigoarea si calitatea

Copiii de gradinita si din primele clase primare spun ca banii vin de la zane sau de la personajele din desenele animate, ceea ce denota precara educatie financiara oferita de parinti. Problema este ca nici adultii nu prea stiu cum devine chestiunea cu banii, multi dintre ei tragand si astazi ponoasele creditelor cu buletinul.

Valentin Lazea sustine ca baza educatiei este rigoarea si calitatea

In sfarsti, in ciclul primar din scoli au aparut, deocamdata optional, si cursuri de educatie financiara. Nu de alta, dar un sondaj recent releva un fapt uluitor: copiii din gradinite si din invatamantul primar spun ca banii sunt fabricati de zane si personaje din desene animate. Concluzia a fost amintita inclusiv de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, cu prilejul lansarii cursurilor amintite.

Teste financiare pentru parinti

Oficialul BNR sustine ca nici parintii acelor copii nu sunt foarte departe de povestea cu zanele. „Multi dintre parintii lor, adulti, cand s-au dus sa ceara credite cu buletinul prin 2005-2006, probabil isi inchipuiau la fel, ca banii sunt fabricati de zane si de personaje din desene animate”, a mentionat Lazea. El are si o recomandare de facut celor care vor sa ia credite, anume ca  toti adultii care intra intr-o banca pentru un imprumut sa completeze si un chestionar, sa se vada daca stiu ce inseamna o dobanda, cursul de schimb, riscul valutar. „A nu sti aceste lucruri si a te angaja la un credit e ca si cum te-ai urca intr-o masina sa conduci pe soselele tarii fara a avea carnet de conducere. Te pui pe tine in pericol si-i pui si pe ceilalti”, a avertizat oficialul BNR.

„Sa uitam ca Romania e bogata”

Lazea sustine ca societatea trebuie sa puna accent pe intelect, nu pe resursele naturale. „Trebuie sa uitam ca Romania este o tara bogata, ca avem grane, aur, petrol, lemn etc. Toate tarile care s-au pus cu burta pe carte au pornit de la premisa «suntem saraci, trebuie sa punem accent pe mintile noastre». Cheia educatiei o reprezinta rigoarea si calitatea, aceste aspecte diferentiaza tarile”, a tinut sa precizeze Lazea.

author avatar
Arpad Dobre
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger