AcasăNewsCaini dresati sa miroasa ilicitul

Caini dresati sa miroasa ilicitul

Din pacate, cainii nu au fost dresati sa miroasa si spaga incasata de vamesi!

Reoperationalizarea echipelor canine este parte a unui nou plan de masuri de combatere a traficului ilicit cu tigarete.

3 luni durează antrenamentul unei echipe canine. Rezultatele pot valora milioane de euro

Autoritatea Vamala a anuntat reoperationalizarea echipelor mobile canine, ca parte esentiala a unui nou plan de masuri de combatere a comertului ilegal cu tigarete, a traficului cu droguri si a crimei organizate. Demonstratia practica a abilitatilor cainilor special instruiti a avut loc la Centrul de Instruire Echipe Mobile, Formare Echipe Canine si Intretinere a Dresajului, din Giurgiu.

Din păcate, câinii nu au fost dresati să miroasă si spaga încasată de vamesi!

„Actiunea face parte dintr-un plan amplu de masuri, care vizeaza combaterea comertului ilegal cu tigarete si a traficului cu droguri, activitati infractionale care determina pierderi bugetare si incurajeaza crima organizata. Un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda cu tigarete reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 35-40 milioane de euro”, a explicat Dorel Fronea, vicepresedinte ANAF si coordonator al Autoritatii Vamale.

In punctele vamale din Romania sunt active 43 de echipe canine mobile, dintre care 31 sunt dedicate detectarii tigaretelor ilegale, 10 au dubla specializare (droguri si produse din tutun), iar 2 au tripla specializare (droguri, numerar si produse din tutun). Echipele specializate in depistarea tigaretelor si a numerarului functioneaza in baza Protocoalelor de colaborare convenite intre Autoritatea Vamala si companiile din industria tutunului.

Centrul de formare din Giurgiu a fost infiintat la finele anului 2004. Fiecare echipa este formata dintr-un lucrator vamal, un caine dresat pentru depistarea produselor ilegale sau a numerarului si un mijloc de transport amenajat special. Antrenamentul unei echipe canine dureaza circa trei luni. Anual, fiecare echipa revine in centru pentru un antrenament de intretinere de o saptamana.

author avatar
National
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger