AcasăNewsCat costa si de unde se obtine semnatura electronica

Cat costa si de unde se obtine semnatura electronica

Depunerea online a declaratiilor fiscale cu ajutorul semnaturii digitale va scuteste de statul la cozi interminabile

Persoanele fizice si juridice care vor sa-si depuna declaratiile fiscale online trebuie sa obtina semnatura digitala, care este eliberata de firme specializate, la tarife incepand de la 45 de euro, la care se adauga costurile de reinnoire anuala a semnaturii respective.

Depunerea online a declaratiilor fiscale cu ajutorul semnaturii digitale va scuteste de statul la cozi interminabile

Semnatura digitala este eliberata la cerere de catre furnizorii de certificate digitale. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a inclus recent in Registrul furnizorilor de servicii de certificare pentru semnatura electronica, aflat pe site-ul sau, inca doi furnizori de astfel de certificate. Este vorba de firmele Alfatrust Certification si Centrul de Calcul, care, alaturi de Transfer Speed, Digisign si CERTSIGN ofera, la cerere, certificate pentru semnaturile digitale.

Tarife

Potrivit informatiilor postate pe site-urile companiilor mentionate, un  certificat digital costa intre 45 de euro si 54 de euro, la care se adauga TVA. In pret este inclusa contravaloarea certificatului digital calificat si a dispozitivului criptografic securizat (token). Valabilitatea certificatului digital calificat este de  un an de la emitere. Pentru a putea semna electronic documente si in anul urmator, tarifele practicate de emitenti pentru reinnoire sunt intre 27 de euro si 30 de euro, la care se adauga TVA.

Inregistrare la ANAF

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) precizeaza ca depunerea declaratiilor fiscale online se poate face doar prin utilizarea semnaturii electronice, in baza certificatlui digital. Certificatul digital trebuie inregistrat pe site-ul ANAF la sectiunea „Declaratii electronice”. Pentru aceasta se descarca si se completeaza documentul de confirmare, care se trimite spre avizare furnizorului certificatului calificat. Dupa aceasta operatiune are loc inregistrarea efectiva a documentului de confirmare avizat pe portalul ANAF, apoi urmeaza printarea, semnarea si stampilarea formularului 150 generat in urma inregistrarii documentului de confirmare.  Dupa verificarea documentelor, solicitantul va primi un e-mail de confirmare a dreptului de utilizare a serviciului de depunere online a declaratiilor fiscale. Potrivit ANAF, cu un singur certificat se pot semna declaratii fiscale pentru mai multi contribuabili.

Declaratii fiscale

Contribuabilii pot transmite online o serie de formulare fiscale, printre care:

–         declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formularul 100;

–         declaratia privind impozitul pe profit, formularul 101;

–         declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formularul 112;

–         decontul privind accizele, formularul 120;

–         decontul privind impozitul la titeiul din productia interna, formularul 130;

–         declaratia privind veniturile realizate din Romania, formularul 200;

–         situatiile financiare anuale etc.

Detalii, pe site-uil ANAF, http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/instructiuni/etape_depunere.htm

author avatar
Arpad Dobre
18.790 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger