AcasăNewsCe faci daca ti s-a furat tableta sau smartphone-ul

Ce faci daca ti s-a furat tableta sau smartphone-ul

Luati masuri de securizare a tabletei, daca o utilizati in concediu

Pe perioada concediilor sau a vacantelor multi dintre cei care merg la mare sau la munte isi iau cu ei si tabletele sau smartphone-urile, insa exista riscul ca aceste gadgeturi sa fie furate. Posesorii au o serie de solutii la indemana pentru a-si proteja, chiar si de la distanta, datele si informatiile sensibile stocate pe aceste terminale mobile.

Luati masuri de securizare a tabletei, daca o utilizati in concediu

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) ofera o serie de sugestii referitoare la protectia datelor personale aflate pe tablete sau smartphone. Astfel, in cazul in care pierzi sau iti este furat telefonul, ia-ti cateva masuri de siguranta:

–         nu folosi PIN-ul implicit! Personalizeaza-l si nu-l comunica nimanui;

–         daca setarile terminalului iti permit, pune o parola si pentru ecran.

Localizare de la distanta

Daca ai un smartphone, instaleaza-ti o aplicatie de localizare a terminalului, in functie de sistemul de operare folosit. De exemplu, pentru iPhone, cea mai cunoscuta aplicatie se numeste Find My iPhone, pentru terminalele BlackBerry exista BlackBerry Protect, pentru sistemul de operare Android, aplicatia Android Device Manager, la care se asociaza un cont Google, iar pentru Windows Phone,  aplicatia Find My Phone, daca a fost configurat si un cont Microsoft.

Fii prevazator

Salveaza-ti periodic contactele din telefon sau alte date importante pe un alt dispozitiv sau online. Este posibil ca si furnizorul tau sa-ti ofere un serviciu/o aplicatie pentru acest lucru. De asemenea, exista aplicatii pentru accesul la distanta care iti permit sa stergi informatiile stocate in telefon (cum ar fi fotografiile, lista de contacte etc.). Pastreaza documentele de achizitie ale telefonului pentru a sti modelul acestuia si seria IMEI si pentru a putea dovedi ca esti proprietarul telefonului.  Seria IMEI (International Mobile Equipment Identity) este un cod unic de identificare a echipamentului, format din 15 cifre, pe care il poti afla daca te uiti in interiorul telefonului dupa ce ai scos bateria sau, pentru anumite modele, daca formezi de pe telefonul tau numarul *#06#. De asemenea, poti opta pentru servicii de asigurare a telefonului. Unele tipuri de asigurari acopera si situatiile in care iti este furat echipamentul asigurat.

Pasi de urmat

1 Daca ti s-a furat telefonul sau tableta, anunta-ti cat mai repede operatorul de telefonie si solicita suspendarea temporara a abonamentului sau a cartelei prepay. In acest mod, de la numarul tau nu vor mai putea fi initiate apeluri, transmise SMS-uri sau transferate date, dar vei putea fi apelat si vei putea primi mesaje.  Ca sa poti solicita suspendarea trebuie:

–         sa fii titularul contractului de abonament sau reprezentantul societatii in relatia cu operatorul de telefonie;

– sa cunosti niste date despre numarul cartelei, creditul existent, data ultimei reincarcari, numere apelate  etc., daca esti utilizator de cartela prepay.

2. Du-te la un centru al operatorului de telefonie si solicita inlocuirea cartelei suspendate. Vei obtine o alta cartela cu acelasi numar, dar este posibil sa ti se solicite si plata unei taxe de schimbare a cartelei.

3. Verifica in contractul incheiat cu operatorul daca trebuie sa platesti abonamentul pentru perioada  in care nu ai putut folosi numarul de telefon, respectiv daca creditul cartelei/extraoptiunile activate sunt disponibile pe noua cartela.

4.  In cazul furtului, adreseaza o plangere organelor de politie din zona in care s-a produs fapta. Este indicat sa ai actele de achizitie a terminalului din care sa reiasa IMEI-ul.

 

author avatar
Arpad Dobre
690 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger