AcasăNewsCiteste etichetele alimentelor ca sa te feresti de boli

Citeste etichetele alimentelor ca sa te feresti de boli

Nu te grabi sa ajungi la casa inainte de a fi citit etichetele alimentelor cumparate

Cand faci cumparaturi este absolut necesar sa citesti cu atentie informatiile de pe etichetele produselor alimentare, pentru a te feri de neplaceri sau chiar de boli.

Nu te grabi sa ajungi la casa inainte de a fi citit etichetele alimentelor cumparate

Etichetele de pe ambalajele produselor alimentare trebuie sa aiba inscriptionate pe ele informatii exacte, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa iti permita sa alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum si sa afli despre riscurile la care ai putea fi supus. Conform portalului Consumator European, etichetele trebuie sa prezinte, in limba romana:

–         ingredientele pe care le contine alimentul respectiv, inclusiv apa si aditivii alimentari;

–         data expirarii, producatorul si originea alimentului, modul de depozitare si de preparare;

–         eventuale ingrediente sau substante care ar putea determina anumite efecte adverse;

–         detaliile clare despre adresa de contact a producatorului, astfel incat sa poti face plangeri sau sa poti obtine mai multe informatii despre produs;

–         denumirea alimentului, data durabilitatii/valabilitatii minimale sau data limita de consum, cantitatea;

–         continutul nutritiv: cantitatea de energie, de proteine, de carbohidrati, de grasimi, de fibre, de sodiu, de vitamine si de minerale din alimente. Informatiile se prezinta grupat, in acelasi loc, sub forma de tabele, cu numerele aliniate, cu caractere lizibile si intr-o forma ce nu permite stergerea.

In aceste zile caniculare, produsele alimentare se pot deprecia, daca nu sunt pastrate la temperatura prevazuta pe eticheta. Intrucat unele se comercializeaza in forma proaspata, este absolut necesar sa verifici informatiile ce fac referire la valabilitate: „A se consuma, de preferinta, inainte de…” sau „Expira la data de…”, pentru a nu te imbolnavi.

Precizari importante

Reamintim ca citirea etichetei este foarte importanta, din urmatoarele motive:

– pentru a te informa, in cazul in care suferi de anumite alergii, cu privire la reactiile adverse la anumite substante,

– pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sanatoase.

Atentie! Este absolut interzisa modificarea datei de fabricatie sau a termenului de valabilitate. Daca ai observat ca vechiul termen este acoperit cu un autocolant pe care este mentionata o noua data, sesizeaza Protectia Consumatorului.

Unde reclami neregulile

Pentru alte informatii si sfaturi poti contacta:

–         Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (www.protectia-consumatorilor.ro)

–         Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (www.apc-romania.ro)

–         Autoritatea guvernamentala, adica Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (www.anpc.gov.ro)

author avatar
Arpad Dobre
444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger