AcasăNewsConflictul din Ucraina ucis peste 7.000 de persoane

Conflictul din Ucraina ucis peste 7.000 de persoane

In timp ce ONU numara mortii, Kievul cere noi arme americanilor

Ostilitatile din Donbas-ul ucrainean au facut peste sapte mii de morti si peste 17.000 de raniti, a anuntat purtatorul de cuvant al Inaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului, Cecile Pouilly.

In timp ce ONU numara mortii, Kievul cere noi arme americanilor

”De la jumatatea lui aprilie 2014 si pana in 27 iunie 2015, cel putin 6.832 de civili si militari au fost ucisi si cel putin 17.087 persoane au fost ranite in zona de conflict din estul Ucrainei”, a informat oficialul ONU. Pe de alta parte, aceste date sunt mereu incomplete. Potrivit purtatorului de cuvant ONU, misiunea organizatiei de supraveghere a respectarii drepturilor omului in Ucraina dar si Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul victimelor in conflictul ucrainean este in realitate mai mare, informeaza RIA Novosti. Precedentul bilant era de 6.243 morti si 15.615 raniti urmare a ostilitatilor intre rebelii autoproclamatelor republici din Donetk si Lugansk si fortele armate ucrainene. Cifrele includeau si cele 298 de victime ale doborarii avionului Malaysia Airlines in Donbas, in iulie 2014. In total, aproximativ cinci milioanme de locuitori din regiune sunt afectati de conflictul ucrainean.

Kievul vrea 1.000 de lansatoare de rachete americane Javelin

Ucraina este indreptatita sa primeasca cel putin o mie de lansatoare de rachete antitanc americane Javelin, a estimat ambasadorul Ucrainei in SUA, Valeri Ciali. Diplomatul a amintit ca, in 1994, Kievul a acceptat sa renunte la arsenalul sau nuclear care numara 1.240 de ogive. ”Trebuie sa fim pregatiti pentru orice evolutie in Donbas si constienti ca Ucraina, care a renuntat la 1.240 de ogive nucleare, trebuie sa aiba dreptul de a primi, daca este necesar, cel putin o mie de Javelin”, a declarat ambasadorul pentru hebdomadarul ucrainean Zerkalo Nedeli. Si presedintele Petro Porosenko a estimat ”absolut justa” o eventuala livrare de 1.240 Javelin Kievului, subliniind ca Ucraina a renuntat la  arsenalul nuclear in schimbul garantiilor suveranitatii si integritatii teritoriale din partea SUA si Marii Britanii, potrivit memorandumului semnat in 1994 la Budapesta. Unul din sustinatorii acestor livrari este senatorul american John McCain.

”Obelix” are interzis in Ucraina timp de cinci ani

Gerard Depardieu are interdictie de vizitare a Ucrainei pe o durata de cinci ani, au anuntat, ieri, serviciile de securitate ucrainene, aparent dupa comentariile actorului francez care lasau sa se inteleaga ca sustine anexarea Crimeei de catre Rusia, noteaza Reuters. Potrivit unui purtator de cuvant guvernamental, Gerard Depardieu, care locuieste acum in Rusia si este admirator declarat al lui Putin si al politicii Kremlinului, a fost plasat pe o lista neagra a personalitatilor considerate ostile Ucrainei.

author avatar
Tudor Borcea
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger