AcasăNewsConsulul Australiei la Bucuresti a tepuit BCR cu 30 milioane de euro

Consulul Australiei la Bucuresti a tepuit BCR cu 30 milioane de euro

Unul dintre cei mai discreti milionari ai Romaniei, George Prelea, consul onorific al Australiei la Bucuresti, a reusit, impreuna cu fiul sau, sa falimenteze o companie care are, doar catre BCR, datorii de 30 de milioane de euro.

George Prelea a hotarat sa ceara insolventa firmelor

Ani la rand, consulul onorific al Australiei la Bucuresti a fost acuzat de speculatii imobiliare, dupa ce a fost expropriat de terenuri abia cumparate, pentru realizarea autostrazii Bucuresti-Brasov.

George Prelea, alaturi de Helena Studdert (ambasador al Australiei in Romania, cu sediul la Belgrad), si fostul premier Adrian Nastase

Apoi a primit pe tava de la Primaria Snagov unul dintre cele mai valoroase terenuri din jurul Capitalei, islazul localitatii, „pentru realizarea unei piste de Formula 3”, care n-a fost construita niciodata.

Acum, George Prelea,  alaturi de fiul sau, Andrew, este acuzat de un „tun” de 30 de milioane de euro. Mai exact, a luat banii de la Banca Comerciala Romana pentru ridicarea unor cartiere rezidentiale si n-a mai dat banii inapoi, societatile comerciale intrand, recent, in insolventa sau chiar in faliment.

BCR a ramas cu buza umflata

Avocata Cristina Candea, reprezentanta celor de la South Pacific, stie sa se impuna la Tribunalul Bucuresti

Compania South Pacific a fost infiintata de cetateanul australian, repatriat in tara mama, George Prelea, impreuna cu fiul sau, Andrew, si un partener de afaceri, Richard Gardner.

Fiul consulului onorific al Australiei adora sa traga cu arma si sa participe la raliuri

Din consortiu fac parte mai multe SRL-uri (South Pacific Group Melbourne Residence, Brooklands, Darwin Residence si Adelaide Residence), ce detin trei cartiere rezidentiale: Sydney Armonia, Brooklands si Straulesti.

Pe langa cartierele existente in Tunari, Pipera si Straulesti, exista si altele doua in conservare  – proiectul Melbourne Residence, finalizat in proportie de 90% si Adelaide, ramas la stadiul de structura. Principalul finantator al proiectelor a fost BCR, care a scos din vistierie 30 de milioane de euro si le-a oferit familiei Prelea.

Andrew Prelea

BCR a incercat sa recupereze banii inca de acum doi ani, insa eforturile au fost zadarnice.  La fel ca multi alti creditori, BCR a cerut insolventa firmei lui Prelea inca din 2010, insa South Pacific a decis sa solicite insolventa la tribunal abia anul acesta.

 

Joaca de-a lichidatorul

Aproape toate firmele detinute de George si Andrew Prelea figureaza la Tribunalul Bucuresti ca fiind in procedura de insolventa. Unele au fost declarate deja in faliment. Persoana desemnata sa se ocupe de bunul mers al treburilor este avocata Cristina Candea, o specialista in insolvente, care are un cuvant greu de spus in fata judecatorilor influenti. In cazul „South Pacific Group Melbourne Residence” s-a stabilit lichidatorul judiciar „AA Total Insolvency”, insa decizia n-a fost agreata de SRL-ul dator vandut. Asa ca reprezentantii firmei au cerut judecatorului sindic sa schimbe administratorul judiciar, denumind consortiul „Activ Lichidator” si „AEG Consulting”. Interesant este faptul ca mai toate dosarele firmelor detinute de familia Prelea ajung la acelasi magistrat, Ciprian Viziru, un judecator venit din provincie, care in urma cu cativa ani a fost implicat intr-un scandal mediatic, deoarece a „uitat” sa-si completeze declaratia de avere in conformitate cu prevederile legale. De altfel, si acum, cand judeca dosare grele, la Bucuresti, magistratul de la Sectia a VII-a Comerciala prefera sa pastreze secretul despre bunurile dobandite in ultimii ani, cea mai recenta declaratie de avere datand din 2009.

Scandalul South Pacific – MApN

Compania consulului Prelea a fost in centrul unui scandal de proportii dupa ce a semnat, in 2004, „un acord pe termen lung cu Ministerul Apararii, pentru proiectarea si constructia a 10.000 de case in zona Baneasa-Straulesti, precum si a mai multor centre comerciale destinate personalului din acest minister”, dupa cum anunta South Pacific. Pentru a pune mana pe acest contract gras, South Pacific a fost recomandata de catre „Guvernul Australiei”. Jacqueline Davison, oficialul australian care apare pe recomandarea pentru South Pacific, a afirmat insa in momentul izbucnirii scandalului ca nu-si aminteste sa fi semnat respectiva scrisoare.

Andrew
Prelea a
hotărât să
ceară
insolvența
firmelor
author avatar
Narcis Voica
10.456 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger