AcasăNewsCopil de opt ani, audiat in Franta pentru ”apologia terorismului”

Copil de opt ani, audiat in Franta pentru ”apologia terorismului”

Ahmed, un scolar din Nisa, a fost audiat, miercuri, la  comisariatul politiei pentru afirmatii ”in favoarea terorismului”.

Dupa audierea unui minor care a rostit cuvinte in favoarea fratilor Kouachi, opinia publica se intreaba daca justitia nu a mers prea departe

Potrivit Nice-Matin, Ahmed a facut declaratii ”de solidaritate” cu teroristii, a doua zi dupa atentatul de la redactia Charlie Hebdo. In sala de clasa se discuta despre atentat , iar profesorul a intrebat : Sunteti Charlie si voi?”. ”Nu sunt Charlie”, a raspuns Ahmed. ”De ce?” ”Pentru ca au caricaturizat Profetul. Sunt cu teroristii”. ”In actualul context, directorul scolii a decis sa semnaleze incidentul la politie”, a declarat pentru AFP comisarul Marcel Authier, spunand ca nu a fost emisa nicio plangere. Authier a adaugat ca ”au chemat la audieri copilul si pe tatal sau pentru a incerca sa inteleaga cum un minor de opt ani poate sa afirme cuvinte asa de radicale”. Intrebat ce inseamna pentru el cuvantul ”terorism”, Ahmed a raspuns ca nu stie. ”In mod vizibil, copilul nu stia ce spune. Nu se stie de unde a luat asemenea vorbe”, a declarat ulterior directorul departamentului securitatii publice. Cazul a fost facut public de familia copilului si de avocatul acestuia, in conditiile in care directorul scolii a facut plangere impotriva tatalui elevului pentru ”apologia terorismului”. In egala masura , si tatal lui Ahmed a fost audiat. Potrivit comisarului divizionar Fabienne Lewandowski, interogata de France Info, tatal a fost audiat ca ”responsabil civil”, el ”regretand” cuvintele lui Ahmed.

Isterie colectiva?

”A plasa un copil in audienta denota o isterie colectiva legata de aceasta notiune de apologie a terorismului. In acest caz, trebuie facut apel la pedagogie”, a declarat avocatul minorului, denuntand atitudinea ”inadmisibila” a directorului scolii. Cazul a avut un ecou imediat in mass-media. In cursul ultimelor saptamani, zeci de persoane au fost condamnate in Franta, inclusiv cu inchisoarea, pentru apologia terorismului, care a fost declarata infractiune in Hexagon. ”Apologia unui act terorist” este pedepsita de legea franceza cu pana la sapte ani de inchisoare si 100.000 de euro amenda.

Iordania, pregatita sa schimbe detinuti cu ISIS

Autoritatile iordaniene au declarat, miercuri, ca sunt pregatite sa elibereze o detinuta irakiana (Sajida al-Rishawi), ceruta de ISIS in schimbul unui pilot iordanian capturat. Islamistii detin si un ostatic japonez, Kenji Goto. ”Am cerut doar dovezi ca pilotul (Maaz al-Kassasbeh) este in viata”, a declarat ministrul Jordanian de Externe, Nasser Joudeh.

author avatar
Tudor Borcea
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger