AcasăNewsCrimeea: rusii vin cu banii, suedezii aduc vinul

Crimeea: rusii vin cu banii, suedezii aduc vinul

Beneficiind de investitii, Crimeea ar putea redeveni perla din coroana imperiului rus

Rusia planuieste sa aloce 113 miliarde de ruble (aproximativ 2,2 miliarde de dolari) pentru modernizarea infrastructurii peninsulei, inclusiv pentru a crea un analog al celebrei Silicon Valley. O societate suedeza a anuntat ca va planta o mie de hectare de vie, investind in continuare in Crimeea.

Beneficiind de investitii, Crimeea ar putea redeveni perla din coroana imperiului rus

Dupa anexarea Crimeei, Moscova are planuri mari in peninsula. Adjunctul ministrului pentru Crimeea, Andrei Sokolov, a anuntat, sambata, in timpul forumului economic anual de la Ialta, ca sumele alocate pentru infrastructura si dezvoltarea Crimeei pot fi comparabile cu fondurile consacrate pregatirilor Jocurilor Olimpice din 2014 de la Soci, adaugand ca ”in anii ce vor veni, aceste sume vor creste!”, informeaza Sputnik. Potrivit lui Sokolov, Rusia are in vedere alocarea a 90 de miliarde de ruble pentru dezvoltarea social-economica a Crimeei in viitorii cinci ani. In egala masura, pana in 2020, Rusia planuieste inceperea exploatarii proiectului Digital Valley of Crimea, proiect prezentat la forumul de la Ialta. Este vorba de un echivalent al Silicon Valley din California, ce va reuni societati din domeniul tehnologiilor de varf. In noiembrie 2014, presedintele Putin a semnat o lege federala asupra dezvoltarii Districtului federal Crimeea si a unei zone economice libere pe teritoriul Republicii Crimeea si Sevastopolului. Peninsula a fost anexata de Rusia in martie anul trecut.

Vinul, mai bun ca sanctiunile

Potrivit PDG-ului uzinei viticole suedeze Inkerman, suedezii au intentia de a investi in continuare in Crimeea, in ciuda sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei. Astfel, grupul Inkerman International planuieste plantarea a o mie de hectare de vie in Crimeea, in urmatorii cinci ani, a anuntat, ieri, directorul general al uzinei viticole Inkerman, Alexei Lipko. La ora actuala, Inkerman vinde 18 milioane de sticle de vin pe an pe piata rusa. Inkerman detine 96% din societatea agricola Cernomoret (Crimeea), unde se afla cea mai mare uzina viticola din Europa si din Comunitatea Statelor Independente.

Putin: Rusia si SUA au interese comune si trebuie sa coopereze

”Rusia si SUA au dezacorduri pe mai multe teme in domeniul international dar, in acelasi timp, ceva ne uneste si ne obliga sa lucram impreuna”, a declarat Putin intr-un interviu acordat Rossiya 1. Presedintele rus a subliniat ca este gata sa lucreze cu indiferent cine va fi succesorul lui Barack Obama, pentru ca ”Rusia nu coopereaza cu o persoana particulara, ci cu o tara mare care are o influenta pe masura”, informeaza Russia Today. Putin a subliniat eforturile comune cu tarile occidentale in lupta impotriva criminalitatii si a terorismului, dar si a neproliferarii armelor de distrugere in masa.

Kremlinul avertizeaza Israelul cu privire la eventuale livrari de arme Ucrainei

”Este alegerea responsabililor israelieni(…) Dupa parerea mea, daca este vorba de arme letale, aceasta masura ar fi contraproductiva, pentru ca ar conduce la o noua etapa a confruntarilor si la noi pierderi de vieti omenesti”, a indicat liderul de la Kremlin, intr-un interviu acordat postului Rossia 1. Anterior, media israeliana, citand surse militare, a informat ca Israelul planuieste livrarea de arme armatei ucrainene ca raspuns al furnizarii sistemelor de rachete S-300 de catre Moscova Iranului.

author avatar
Tudor Borcea
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger