AcasăNewsCubanezii se pregatesc de samba dar Congresul SUA nu ridica embargoul

Cubanezii se pregatesc de samba dar Congresul SUA nu ridica embargoul

Un val de americanofilie a cuprins strazile Havanei

Barack Obama si Raul Castro au anuntat normalizarea relatiilor intre SUA si Cuba, ba chiar un dezghet spectaculos. Demersul, apreciat international ca ”istoric”, a starnit furie in Congres.

Un val de americanofilie a cuprins strazile Havanei

Un dezghet care ar trebui sa fie urmat de ridicarea embargoului american impus insulei si de redeschiderea unei ambasade americane la Havana. Intr-o alocutiune televizata, Obama a venit cu multe promisiuni: imbunatatirea conditiilor de calatorie intre cele doua tari, permiterea de schimburi bancare, comerciale si de marfuri, pentru mijlocirea ”comunicarii” intre cubanezi si americani. La inceputul lunii aprilie, Cuba va fi invitata la summitul Americilor (”Todos somos americanos”), Statele Unite vor ridica Cuba de pe lista tarilor care sustin terorismul, restabilirea relatiilor va merge pana la deschiderea, ”in lunile ce vor urma” a unei ambasade SUA la Havana…Ba chiar, potrivit Casei Albe, ”nu este exclusa” o vizita a lui Barack Obama in Cuba. In Cuba, multimea a fost cuprinsa de euforie.

”El principal problema ”

De partea sa, presedintele Raul Castro a declarat ca ”ne-am pus de acord cu privire la restabilirea relatiilor diplomatice”. Castro a adaugat ca , prin aceasta, ”problema principala”, embargoul economic, nu a fost rezolvata. Si nici nu va fi, potrivit parlamentarilor democrati si republicani din Congresul SUA. Partizani ai izolarii regimului cubanez, ei au promis sa reziste ridicarii embargoului, ”deplangand” decizia lui Obama de angajare a normalizarii relatiilor intre cele doua state. Senator de Florida, unde traiesc multi refugiati cubanezi ostili regimului lui Raul Castro, republicanul Marco Rubio, a denuntat ”naivitatea” initiativei americane. ”Casa Alba a cedat mult si a  obtinut foarte putin”. Rubio va prezida sub-comisia pentru Afaceri externe care va fi insarcinata cu confirmarea viitorului ambasador american in Cuba. ”Acest Congres” nu va ridica embargoul”, a afirmat Marco Rubio, ca raspuns la apelul lui Obama de pune capat acestei masuri luate in 1962. Presedintele republican al Camerei reprezentantilor, John Boehner, a regretat ”o lunga serie de concesii negandite unei dictaturi care-si brutalizeaza poporul si comploteaza cu inamicii SUA”. Senatorul democrat Robert Mendez a criticat sever demersul lui Obama, spunand ca normalizarea relatiilor intre cele doua tari „cautioneaza comportamentul brutal al Guvernului cubanez”. Mendez a ”regretat” si recentul schimb ”asimetric” de prizonieri: trei spioni cubanezi au fost predati autoritatilor de la Havana in schimbul unui cubanez inchis in Cuba pentru ca a spionat pentru Washington.

Rolul esential al Papei

Presedintele SUA a evidentiat rolul primului papa latino-american din istorie in dezghetul SUA-Cuba. Francisc a urmarit indeaproape dosarul cubanez dupa alegerea sa in martie 2013 si dupa vizitele la Havana facute de predecesorii sai, Ioan Paul si Benedict. Vaticanul a confirmat ca Jorge Bergoglio a adresat doua scrisori lui Obama si lui Castro, inaintea vizitei, ulterior Secretariatul de Stat primind delegatii din ambele tari, in octombrie. Acest success permite diplomatiei Vaticanului sa-si recapete greutatea si vizibilitatea pe care o avea in vremea lui Ioan Paul II.

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger