AcasăNewsDe ce banii n-aduc intotdeauna fericirea

De ce banii n-aduc intotdeauna fericirea

A fi bogat sau a te imbogati peste noapte nu duce automat la o stare perpetua de fericire, dimpotriva.

Un munte de bani poate provoca emotii care pot fi tratate doar la „psihologul averii”

Marturie stau numeroasele cazuri de oameni cu averi mari sau foarte mari, care fie divorteaza, fie au – ei sau cei dragi lor – boli mai mult sau mai putin curabile, fie intra prea des in atentia publicului, prin intermediul mass media, fiind expusi chiar unor riscuri din partea criminalilor sau a psihopatilor.

Copii pot fi educati in spirit investitional prin practicarea unor jocuri gen Monopoly

Dar pentru ca in SUA se gaseste rezolvare la orice problema, si cele enumerate anterior si-au gasit „nasul”: psihologi pentru „tratarea” supararilor legate de averea prea mare.

Mesele comune in familia largita sunt un bun prilej pentru stabilirea noilor coordonate de dezvoltare a averii

Servicii de consiliere pentru „vindecarea” de angoasele provocate de propria avere sunt oferite, printre altii, de Abbot Downing, o divizie a Wells Fargo, care se ocupa cu managmentul averilor. Analistii Business Insider au identificat in documentatia oferita de aceasta firma o serie de motive pentru care banii nu aduc (intotdeauna) fericirea.

1.     Daca esti bogat(a), trebuie sa-ti aduni periodic familia pentru discutii despre avere.

Abbot Downing suggereaza ca aceste intalniri periodice ofera posibilitatea aflarii sau impartasirii in mod deschis a noutatilor, preocuparilor, oportunitatilor de sporire a averii dar si a noilor provocari ale vremii.

2.     Dar nu prea vrei sa ai aceste intalniri in confortabila ta casa.

Casele parintesti sau birourile sunt cele mai putin propice locuri pentru intalniri familiale. Reintalnirea in confortul casei parintesti poate starni aduceri aminte nu tocmai placute sau chiar reluarea unor comportamente nedorite.

3.     Din aceasta cauza, esti obligat(a) sa cheltui mai multi bani pentru a organiza intalnirea intr-o pensiune rurala sau un club privat.

Desi nu pare, invitarea familiei in astfel de locatii reprezinta o investitie profitabila. Utilizand resursele familiale (caci si averea ta este, pana la urma, a familiei tale), transmiti un mesaj important rudelor tale: suntem aici nu doar pentru a spori averea, ci si pentru a ne imbogati spiritual si a creste imporeuna.

4.        Dar stai! Nu poti anunta hodoronc-tronc ziua si ora intalnirii, si gata! Va trebui sa aloci mult timp pregatirii acestei intalniri.

Trebuie sa identifici provocarile actuale ale vremii, legatura lor cu rudele tale si modul in care „ataci” aceste probleme la intalnirea familiala. Totodata, trebuie sa identifici si necesitatile educationale curente ale rudelor tale, in masura sa faca fata noilor provocari, fie ca este vorba de mentinerea averii in aceste vremuri de criza, fie chiar sporirea ei pe baza unor investitii, care insa necesita o pregatire teoretica prealabila (studiul pietei de capital, notiuni despre portofoliul investitional etc)

5.     Copiii tai nu vor dori sa stea gura-casca la prelegerile tale economice, deci trebuie sa le gasesti solutii pentru petrecerea agreabila a timpului.

Copiii sub 14 ani nu au aproape deloc rabdare sa asiste la intalnirile familiale lungi si plictisitoare pentru ei. Abbot Downing iti propune sa gasesti activitati care, desi au legatura cu banii sau investitiile, sa fie la nivelul varstei lor (jocuri gen Monopoly, de exemplu). De asmenea, poti organiza drumetii cu participarea copiilor tai si ai surorilor/fratilor tai.  Acesti veri vor conduce intr-un viitor nu prea indepartat afacerile familie, deci este bine ca familia sa stea unita (in State conteaza enorm, pentru ca nu se imprastie averea, la noi sunt pline cimitirele de frati care s-au omorat pentru o palma de pamant…)

6.     In plus, va trebui sa mentii treaza atentia rudelor tale (mai) bogate (ca tine), in special a celor in varsta.

Studii recente releva ca atentia oricui poate fi captata – si mentinuta –  in mod continuu doar pentru 20 de minute, iar a celor in varsta, chiar mai putin de atat. O solutie ar fi metoda „pauzele lungi si dese, cheia marilor succese”, „brevetata” cu succes inainte de 1989 in Romania. Se pare ca si capitalistii au ajuns la concluzia aceasta si o recomanda, impreuna cu plimbari „de afaceri”, exercitii fizice usoare completate de sfaturi investitionale etc.

7.        Intrucat esti putred de bogat(a), va trebui sa-ti faci griji pentru (in)discretia personalului clubului privat sau al pensiunii rurale, ori a hotelului la care ai organizat intalnirea familiala.

Din aceste considerente, accesul staff-ul din locatie trebuie restrictionat si permis doar in timpul meselor obisnuite, nu si la business lunch, care ar putea fi organizat sub forma autoservirii.

8.        Cu cat ai mai multi bani, cu atat poti atrage nemultumirea unor rude mai sarace.

Frustrarile, nerealizarile in plan material pot (re)aprinde resentimente intre rudele falite si cele bogate. Saracii au asteptari mari de la bogati, sub forma unor beneficii imediate, bogatii au asteptari mari de la cei saraci, referitoare la dovedirea unor deprinderi convingatoare in perspectiva preluarii cu succes a afacerilor familiei. De regula, aceste asteptari sunt inselate,  iar conflictele, iminente.

9.        Drept urmare, ai nevoie de un psiholog pentru managementul „afectiv” al averii tale.

Acesta va „impaca” latura cantitativa cu partea calitativa a averii tale, si va completa peisajul bogatiei cu elemente afectiv-comportamentale, in masura sa adune toti membrii familie tale pentru realizarea scopului final: sporirea averii si mentinerea ei in buzunarele familiei.

author avatar
Arpad Dobre
1.822 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger