AcasăNewsDNA bate la poarta intangibilului Horia Schiopu Simu

DNA bate la poarta intangibilului Horia Schiopu Simu

Dupa ani buni in care si-a vazut linistit de afaceri si a dat tunuri dupa tunuri, majoritatea la bugetul de stat, Horia Schiopu Simu ajunge, in cele din urma, in fata anchetatorilor. Cu o imagine de afacerist intangibil, “campionului retrocedarilor” din Romania i se infunda acum la DNA fix pe subiectul retrocedarilor de la ANRP.

Deocamdata, procurorii anticoruptie l-au agatat pe Simu in legatura cu retrocedarea ilegala a unui imobil din Bucuresti, prejudiciul fiind estimat la peste 55 milioane de euro. Insa odata ce si-au bagat nasul in afacerile controversatului afacerist, anchetatorii vor descoperi si alte mijmasuri, precum alte despagubiri scandaloase de la ANRP (Simu a primit, in total, de la ANRP 103 milioane de euro) sau devalizarea unor societati de stat.

Banii de la ANRP, bagati in tablouri si obiecte de lux

Asaltul DNA impotriva lui Horia Schiopu Simu, devenit milionar pe carca statului, a inceput, ieri, cu perchezitii la locuinta afaceristului. Procurorii DNA au ramas, si de aceasta data, cu gura cascata, gasind in vila lui Simu un adevarat muzeu de arta, dar si zeci de obiecte de lux. “Comoara” gasita la perchezitii consta in peste 150 de tablouri de mare valoare, unele semnate de Corneliu Baba, Corneliu Patrascu si Samuel Mutzner, dar si ceasuri de lux si bijuterii estimate la sute de mii de euro. Toate tablourile si bunurile gasite de procurori vor fi trecute intr-un proces-verbal, care va fi semnat de Horia Simu si alti martori. Tablourile vor fi predate unor institutii specializate, pentru expertizare si depozitare.

Manevre la comisia de stabilire a despagubirilor

In speta de fata, Horia Simu este cercetat in legatura cu retrocedarea ilegala a unui imobil din Bucuresti, cu prejudiciu de peste 55 milioane de euro, controversatul afacerist fiind suspectat de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Potrivit anchetatorilor, Horia Simu este suspectat ca, in perioada 2006 – 2008, a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin depunerea la un dosar de despagubire a unui imobil si, anterior, la emiterea dispozitiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii Bucuresti din 7 septembrie 2007, a mai multor inscrisuri, printre care o adeverinta medicala si o expertiza extra-judiciara din 2006 intocmita de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire in natura si de urgenta in solutionarea dosarului. Astfel, cu acceptul dat supraevaluarii facute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu si cu aprobarea de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a raportului de evaluare, intocmit in conditii nelegale, s-a produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, suma primita de Horia Simu in mod necuvenit.

De la “bancherul cuprului” la “campionul retrocedarilor”

Asa cum ziarul “National” a mai scris, Horia Schiopu Simu are o biografie de afaceri controversata, acesta speculand din plin vulnerabilitatile statului. A dat lovituri peste lovituri, succesul sau in afaceri reprezentand o lunga lista de acumulari de active care intra rapid in proceduri de faliment. Asa a ajuns Horia Simu sa fie supranumit “bancherul cuprului” dupa ce a devalizat tot ce insemna in Romania industria cuprului, “National” dezvaluind pe larg manevrele prin care controversatul afacerist a ajuns, pe spatele statului, unul dintre cei mai bogati romani. In multe afaceri, mai ales cele din industria luxului, Simu si-a bagat la inaintare nevasta, acum gravida cu cel de-al treilea copil.

 

author avatar
Andrei Coman
1.358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger