AcasăNewsDonbas, spre un referendum pentru adeziunea la Federatia Rusa

Donbas, spre un referendum pentru adeziunea la Federatia Rusa

Alexandr Zaharcenko (foto) si Igor Plotnitki ar vrea si ei o anexare dar Putin nu le face multe iluzii

Autoproclamatele republici populare din Donetk si din Lugansk ar putea organiza referendumuri cu privire la o eventuala adeziune la Federatia Rusa, scrie gazeta.ru, citata de Sputnik.

Alexandr Zaharcenko (foto) si Igor Plotnitki ar vrea si ei o anexare dar Putin nu le face multe iluzii

Citand surse apropiate Kremlinului, ziarul precizeaza ca o decizie definitiva cu privire la aceste referendumuri va fi luata in functie de rezultatele alegerilor locale care vor avea loc in cele doua ”republici populare” in perioada 18 octombrie-1 noiembrie. Insa un asemenea demers este insa mai mult o incercare  de a face presiuni asupra Kievului decat o vointa de anexa Donbasul de Rusia, precum Crimeea. In plus, rezultatele acestor referendumuri nu impun nici o obligatie legala Moscovei, noteaza jurnalul. In iunie, intrebat daca regiunile Donetk si Lugansk ar putea adera la Rusia, cum a fost cazul Crimeei, Vladimir Putin a declarat ca anexarea Crimeei s-a facut ca urmare ”nu a pozitiei Moscovei” dar ”a pozitiei oamenilor din Crimeea”. Potrivit lui Putin, in Donbas-ul ucrainean, situatia este ”diferita”.

Igor Plotnitki

Republicile din Donetk si Lugansk si-au proclamat independenta de Kiev dupa inlaturarea de la putere a fostului presedinte Viktor Ianukovici, in februarie 2014, si formarea unui guvern pro-european la Kiev.

Doi politisti morti si 141 de raniti in urma violentelor din Kiev

Vladimir Putin

Un al doilea politist a murit, ieri, in urma ranilor suferite in confruntarile de luni dintre fortele de ordine si militantii extremei drepte din fata cladirii Radei supreme (parlamentul din Kiev), a anuntat ministrul de Interne, Arsen Avakov. Pe de alta parte, 141 de persoane au fost spitalizate, din care 131 sunt politisti, a indicat pentru AFP, un purtator de cuvant al politiei din Kiev. Adoptarea de catre Parlamentul ucrainean a unui proiect de lege a descentralizarii care ofera o mai mare autonomie regiunilor separatiste a generat violente confruntari intre militantii extremei drepte si fortele de ordine.

author avatar
Tudor Borcea
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger