AcasăNewsDupa ANAF, potopul! Sezonul „Litoral 2017“, omorat in 2016

Dupa ANAF, potopul! Sezonul „Litoral 2017“, omorat in 2016

Lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura, spune un proverb romanesc. Exact asa face si ANAF si zice ca in doua luni de vara a verificat nu mai putin de 2.000 de firme pe Litoral. Bravo, ati omorat si afacerile de anul viitor de la malul marii.

ANAF iubeste P.R.-ul, asa ca, de fiecare data cand face cate un ou, cotcodaceste de s-aude pana la soare si-napoi. De data asta a cotcodacit astfel: “Inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au verificat, in perioada 01 iulie – 26 august 2016, 2.080 de contribuabili care isi desfasoara activitatea in statiunile turistice de pe litoralul Marii Negre. In urma controalelor, acestia au dispus amenzi si confiscari in valoare totala de peste 10,3 milioane lei. Astfel au fost aplicate 2.444 de sanctiuni contraventionale (2.001 de amenzi si 443 de avertismente) cu valoarea totala de  9.666.249 de lei si s-au mai confiscate sume (numerar), venituri ilicite si bunuri in valoare totalã de 696.337 de lei. Totodatã, inspectorii antifrauda au dispus suspendarea activitatii a 23 de operatori economici”.

Desant ca in America

Acum, haideti sa va povestim cum a decurs o astfel de descindere la barul hotelului Cocor de pe acelasi Litoral. Ora era 21, poate 21, 30 cand sase buc. inspectori ANAF au navalit ca echipele SWAT din filmele americane in localul cu pricina. Antrenati sa identifice evazionistul de la kilometri departare, cei sase cavaleri ai Fiscului s-au napustit peste barman si ospatarita adiacenta. Evident, anafistii au avut dreptate: in buzunarul barbatului s-au descoperit 45 lei nedeclarati, iar femeia avea alti 60. Ca sa faca dreptate conform legii, mana lunga a Fiscului a si aplicat amenda aferenta, adica 200 de milioane de lei romanesti, si nu africani. Probabil ca ati observat discrepanta dintre sumele enuntate mai sus, dintre bacsisurile angajatilor si amenda ANAF.

Capitalism cu Fiscul la tampla

Cam asa s-a facut dreptate la malul marii. Daca aici mai adaugam modalitatea agresiva a acestor controale care da ideea ca inspectorii sunt cel putin procurori DNA, daca nu agenti CIA, veti intele de ce, anul viitor, veti cauta pe Litoral localurile cu lumanarea. Daca n-ati inteles deja, va spunem noi: dupa ce ti-au aplicat niste figuranti d-astia o amenda mai mare decat incasarile tale dintr-o luna sau poate mai mult, de ce ai mai deschide afacerea si la anul, daca tot nu castigi nimic? Sau daca ti-au inchis spatiul  de la 1 august la 1 septembrie, de ce sa mai scoti lacatul, dupa aia? Pe scurt, desantul ANAF a omorat micile afaceri de pe Litoral, asa ca la anul rugati-va sa ramana hipermarketurile deschise ca sa aveti de unde lua o berica si un suculete, la 45 de grade la umbra. Tabloul general este insa si mai sumbru: miscarile politienesti ale Fiscului vor genera o lipsa acuta de personal, pe langa SRL-urile inchise, si o scumpire majora a produselor din rafturile afaceristilor care mai incearca sa faca un business si anul viitor. Hai ca-i bine, ANAF ne rezolva si concediile!

P.S. E drept, toate aceste abuzuri incredibile sunt semnalate pe plan local, dar responsabilii ANAF de la centru ar trebui sa afle despre acestea si sa ia masurile ce se impun!

Vin alegerile, hai sa aruncam niste praf in ochii diasporei

O stire de mare senzatie a facut ocolul mass-mediei romanesti marti seara. Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a declarat ca romanii din strainatate care vor sa se intoarca in tara vor primi un grant de pana la 50.000 de euro pentru a-si deschide o afacere, potrivit unui proiect de program guvernamental, care va fi lansat in dezbatere publica la inceputul lunii septembrie (de azi, ca sa zicem asa). Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene si va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operational Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi pana la 50.000 de euro, adica 90% din totalul investitiei.

Pe langa faptul ca nici nu vrem sa ne gandim cate kile de hartii trebuie sa pui in miscare ca sa obtii asa o suma, ne intrebam care o fi prostul ce poate pune botul la o asemenea vrajeala. Presupunand ca exista, totusi,  un exemplar de roman doritor sa puna gheara pe 50.000 de euroi si, presupunand din nou, ca a si reusit (ceea ce ar fi a opta minune a lumii), dupa ce deschide afacerea vine ANAF-ul calare si i-o inchide, conform celor scrise mai sus. Deci, de ce s-ar chinui un om sa faca ceva, daca tot o sa se duca de rapa? Nu mai bine sta el acolo unde a plecat, ca n-a plecat el degeaba?

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger