AcasăNewsErdogan, comandantul ienicerilor

Erdogan, comandantul ienicerilor

Presedintele Turciei acuza Europa de ipocrizie, continua epurarile si-si subordoneaza direct armata.

Sultanul a renunţat la celebra Gardă prezidenţială

Premierul turc Binali Yildirim a anuntat, intr-un inerviu acordat postului tv ATV-A Haber, ca Statul Major al Fortelor Armate nu va mai depinde, in  viitor, de Ministerul Apararii ci se va subordona direct presedintiei. ”Cand va intra in vigoare sistemul prezidential, il vom subordona presedintiei”, a declarat Yildirim, fara a preciza exact aceasta trecere urmarita de Erdogan printr-o reforma a Constitutiei (care presupune obtinerea unei majoritati de doua treimi in parlament) , urmare careia seful statului va dispune de puteri executive depline. Pe de alta parte, Recep Erdogan i-a acuzat iar pe partenerii occidentali ca ”au prejudecati fata de Turcia si continua sa actioneze pe baza acestor prejudecati. ”Nici o tara nu a suferit mai mult in timpul negocierilor de adeziune la Uniunea Europeana, chiar in ce priveste suspendarea vizelor pentru cetatenii turci”, a spus Erdogan, insistand din nou ca ”in democratie, suveranitatea ii apartine poporului”, in chestiunea reintroducerii pedepsei cu moartea. ”Daca poporul imi cere pedeapsa cu moartea, daca reprezentantii lui spun da, imi pare rau, dar trebuie sa respect aceasta cerere”, a declarat seful statului. ”In criza emigrantilor am servit drept scut Europei. Europa a facut promisiuni si nu si-a tinut promisiunile”, a acuzat Erdogan.

Mana dreapta a lui Gulen, arestat in Turcia

Turcia a procedat la arestarea principalului colaborator al predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de putere ca este instigatorul tentativei de lovitura de stat din aceasta tara. Fortele de securitate l-au arestat pe Hails Hanci in provincia Trabzon, a anuntat un oficial, care l-a numit pe Hanci ”mana dreapta” a lui Gulen. Acesta a indicat ca Hails Hanci a sosit in Turcia cu doua zile inainte de evenimentele din 15 iulie. Pe de alta parte, Turcia a anuntat deja, sambata, arestarea unui nepot al lui Fethullah Gulen, Muhammet Sait Gulen. ”Legaturile intre initiatorii loviturii de stat din 15 iulie si vasta retea de aliati ai lui Fethullah Gulen sunt evidente”, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care a subliniat ca tara sa va face totul pentru a obtine extradarea din SUA a predicatorului. La randul sau, ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, a declarat ca Fethullah Gulen ”este mai periculos decat Osama Bin Laden. ”Pentru ca Bin Laden era o amenintare terorista directa, in timp ce acest individ vorbeste mereu de dialog si toleranta insa organizatia sa , FETO, nu infrunta direct statul ci se infiltreaza in sanul sau pentru a-i utiliza institutiile impotriva vointei poporului si a democratiei”, a spus Celik. Potrivit acestuia, Gulen are ca scop ”integrarea Turciei in haosul care a lovit Siria si Irakul. Toate tarile care cer stabilitate in Turcia trebuie mai intai sa lupte impotriva acestei organizatii si a altor grupari teroriste, precum PKK sau Daesh”.

Primul decret al Sultanului, dupa puci

Autoritatile turce au decis dizolvarea Garzii Prezidentiale, dupa ce au arestat 300 de membri ai acestei unitati, in urma puciului esuat, a anuntat sambata premierul Binali Yildirim. ”Nu va mai exista o Garda Prezidentiala, nu mai are ratiuni sa existe”, a spus Yildirim. Potrivit acestuia, membri acestei unitati au facut parte dintr-un grup care a intrat in cladirea televiziunii publice TRT, in timpul puciului, fortand o prezentatoare sa citeasca o declaratie ce proclama legea martiala si intrerzicerea circulatiei”. Yildirim a mai informat ca 13.002 persoane (majoritatea militari, dar si politisti sau magistrati) au fost arestate dupa 15 iulie. In primul decret semnat de presedintele Erdogan dupa puciul esuat se arata ca perioada in care suspectii pot fi tinuti in arest provizoriu se mareste la 30 de zile. In acelasi timp, presedintele a ordonat inchiderea a 1.043 de scoli private, 1.229 de organizatii si fundatii de caritate, 19 sindicate, 15 unversitati si 35 de unitati medicale legate de Fethullah Gulen.

Nasul mare al natiunii

Dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, mii de cetateni vin la sediul Presedintiei Turciei pentru a fi „gardieni ai democratiei”, anunta Biroul de presa al Presedintiei Turciei. Chiar si tinerii casatoriti vin, dupa oficierea mariajului, la Palatul Prezidential, pentru a fi ”gardieni ai democratiei”, dupa cum se poate vedea in aceasta imagine, difuzata sambata, de  Presedintia Turciei. Mirii, Tugce Ipek si Esat Ipek, au fost primiti de Recep Erdogan, care i-a felicitat si a cadorisit mireasa cu o bratara.

Seful informatiilor ramane in picioare

Epurarile ordonate de Recep Erdogan nu l-au atins (sau cel putin pana acum) pe puternicul sef al serviciilor de informatii turce (MIT) Hakan Fidan, care ramane in post, in ciuda deficientelor aparute in anticiparea  puciului din 15 iulie. Anuntul a fost dat chiar de seful statului, care s-a intalnit, ieri, cu Fidan. ”A avut loc o slabiciune in materie de informatii”, a admis Erdogan, dar ”aceasta s-a intamplat si in cazul atacurilor din 11 septembrie din Statele  Unite sau in atentatele succesive din Paris, fara ca aceasta sa fie insotita de schimbarea conducerii serviciilor specializate”, a spus Erdogan

Gardianul secretelor

Nascut in 1968 la Ankara, fost subofiter in armata turca, Hakan Fidan a fost, dupa sosirea in fruntea MIT, in 2010, la butoanele tuturor dosarelor sensibile din tara, de care da socoteala numai presedintelui. In 2012, Erdogan l-a descris astfel: ”Este gardianul secretelor mele, gardianul secretelor de stat. In acelasi an, Fidan a fost suspectat de procurori ca si-a depasit mandatul in discutiile cu PLL, somandu-l sa dea explicatii. Ulterior, in Parlament s-a votat o lege potrivit careia agentii MIT sunt scutiti sa raspunda la intrebarile justitiei. Hakan Fidan conducea negocierile de pace cu seful istoric al rebelilor PKK, Abdullah Ocalan, negocieri intrerupte dupa reularea ostilitatilor in sud-estul Turciei, vara trecuta. Fidan a parasit armata in 2001, reluandu-si studiile in SUA apoi in Turcia. Ulterior, in 2003, a intrat in cabinetul lui Recep Erdogan, atunci premier, cu titlul de subsecretar de stat adjunct.

author avatar
Tudor Borcea
527 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger