AcasăNewsErdogan: Poporul vrea pedeapsa cu moartea, il vom asculta

Erdogan: Poporul vrea pedeapsa cu moartea, il vom asculta

Turcia sfideaza UE si scoate plutoanele de executie

Pedeapsa capitala nu este considerata o practica anormala in lume, cu exceptia Europei, a argumentat liderul de la Ankara.

Turcia sfideaza UE si scoate plutoanele de executie

”Ce zice poporul turc astazi? El vrea ca pedeapsa cu moartea sa fie reintrodusa. Iar noi, ca stat, ca guvern, trebuie sa ascultam ce zice poporul. Nu putem spune: nu, asta nu ne intereseaza”, a declarat Recep Erdogan pentru postul tv german ARD. Seful statului a spus nonsalant ca numai in Europa nu exista pedeapsa capitala. ”Altminteri, ea este aproape peste tot”. Aceasta declaratie a liderului de la Ankara intervine dupa avertismentul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a exclus orice aderare a Turciei la Uniunea Europeana in caz ca va reintroduce pedeapsa capitala. Presedintele turc a evocat pentru prima data posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie. In discursul sau cu ocazia funeraliilor victimelor rebeliunii, Recep Erdogan a declarat ca este pregatit sa ia o ”masura extrema” daca este cazul. ”Intr-o democratie, vointa poporului nu poate fi ignorata. Este dreptul vostru. Aceasta va fi evaluata in cadrul procesului constitutional de catre autoritatile competente care vor lua o decizie”, a comentat Erdogan. In Turcia, pedeapsa cu moartea a fost abolita in 2004. Ultima executie dateaza din 1984.

Intalnirea cu Putin, pe 9 august, la Sankt Petersburg

Vice premierul turc, Mehmet Simsek, a anuntat data si locul intalnirii dintre Recep Erdogan si Vladimir Putin, la cateva zile dupa anuntul Kremlinului cu privire la vizita oficiala a lui Erdogan in Rusia. Cei doi presedinti se vor intalni in 9 august, la Sankt Petersburg. ”Presedintele nostru drag a confirmat ca in 9 august va fi la Sankt-Petersburg”, a informat Simsek, in cadrul unei intalniri cu omologul sau rus, Arkadi Dvorkovich. Aceasta intalnire Putin-Erdogan va fi prima dupa criza diplomatica pe care au traversat-o cele doua tari, incepand cu noiembrie 2015, cand aviatia rusa a doborat un avion militar rusesc. Dupa luni de acuzatii reciproce, la limita limbajului diplomatic, relatiile ruso-turce s-au relaxat la inceputul acestei luni, in urma unei scrisori a lui Erdogan catre Putin, unde liderul de la Ankara si-a cerut scuze pentru incident.

Ieri, ministrul turc al Economiei, a indicat ca Rusia si Turcia au ajuns la ”un acord politic” pentru continuarea cooperarii celor doua tari cu privire la lucrarile la gazoductul TurkStream si la proiectul centralei nucleare din Akkuyu.

Isi va reveni armata lui Erdogan?

Puciul ratat din 15 iulie a lasat armata turca in umilinta si in sange, in momentul in care ea se confrunta cu gherila kurda si lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic. Viitorul sau va fi trasat, in parte, astazi, la Consiliul Militar Suprem din Ankara.

Cu 750.000 de oameni, armata Turciei este a doua forta militara NATO. Pana in 2010, Constitutia o definea ”gardian al republicii turce” si a laicitatii tarii. Un prestigiu apus. Aproape o treime din generalii sai (123) se afla astazi in detentie, o epurare fara precedent, chiar daca presedintele islamo-conservator Recep Erdogan pregatea o curatare a institutiei mostenitoare a kemalismului. Pentru Sinan Ulgen, presedinte al Centrului pentru Studii Economice si Politica Externa din Istanbul (EDAM) ”lovitura de stat esuata va avea mari repercusiuni asupra capacitatii Turciei de a contribui la securitatea regionala”. ”Moralul si coeziunea armatei  vor fi inevitabil afectate”, estimeaza Ulgen. O ”incredere slabita” intre militari va face ”problematica cooperarea intre armata, politie si serviciile de informatii”, a continuat Sinan Ulgen, intr-o analiza a situatiei dupa puciul din 15 iulie. Sigur, ”capacitatea lui Erdogan de a-i motiva pe militari va fi si ea afectata” , iar acest lucru ”va confirma indepartarea, chiar stergerea armatei din terenul politic”, potrivit lui Francois Heisbourg (International Institute for Strategic Studies). Insa epurarea va deschide calea unor ”promovari nesperate”, in viitoarele luni, ceea ce este motivant.

Consecintele vizavi de lupta anti ISIS

In zilele puciului, americanii au trebuit sa recurga la generatoare pentru a alimenta cu energie electrica baza de la Incirlik, de unde decoleaza, incepand cu 2015, avioanele lor pentru a-i bombarda pe jihadisti in Siria. Turcii taiasera curentul la Incirlik, zona rosie a insurectiei din 15 iulie. Comandantul bazei, generalul Bekir Ercan, a fost arestat. Pentru Stephen Biddle (Council on Foreign Relations, Washington), Incirlik nu este, totusi, ”determinanta pentru campania anti ISIS”. Baza favorizeaza lovituri aeriene mai putin costisitoare si mai eficace”, dar si alte baze ar putea facilita acestea, nu numai din Turcia. Mai preocupanta este determinarea Turciei de a-si controla frontierele. Aceasta va decide asupra capacitatii ISIS de a se finanta prin export si contrabanda si a primi combatanti straini. Pana cand Turcia a devenit o tinta a teroristilor, acest control lasa de dorit.

Dar in fata PKK?

Ostilitatile impotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au inceput acum un an in sud-estul tarii, costand 500 de vieti ai membrilor fortelor de securitate. Va trebui inlocuit si generalul Adem Huduti, comandantul Armatei a doua, insarcinata cu aceasta ofensiva: se afla si el dupa gratii. Insa ”majoritatea luptelor impotriva PKK erau purtate de jandarmerie”, a relativizat Bulent Aliriza (Center for Strategic & International Studies). Jandarmii vor trece de la Aparare sub tutela Internelor. ”Este devreme sa spunem ce consecinte va avea aceasta reorganizare”, a spus Aliriza. Si oricum vor fi dificil de identificat din exterior, intr-o institutie foarte opaca.

Turcia va ramane un aliat sigur?

Raspunsul Ankarei la puci a generat ”intrebari cu privire la fiabilitatea Turciei ca aliat”, a declarat Marc Pierini, fost ambasador al UE la Ankara, si analist la Carnegie Europe. Numeroase persoane, cu care americanii si  NATO aveau legaturi curente se afla astazi in detentie, in urma epurarilor. Iar, dupa noaptea de haos din 15 iulie si in contextul tensionat cu Ankara, americanii nu pot sa nu-si puna problema ogivelor lor nucleare depozitate la baza din Incirlik. O eventuala deplasare a lor va deteriora si mai mult relatia SUA-Turcia. Insa dubiile occidentalilor fata de o tara membra NATO din 1952 nu sunt o noutate. Dar ele se intensifica in contextul tensiunilor intre Occident si Rusia. Or, dupa luni de tensiuni si tacere glaciala, relatiile dintre Ankara si Moscova s-au incalzit brusc. Recep Erdogan il va intalni luna viitoare pe VladimirPutin, in Rusia. Observatorii apreciaza in mod evident ca o ruptura cu NATO nu va fi in avantajul Turciei. Dar Erdogan este capabil inclusiv de decizii mai putin rationale.

Doi generali de prim rang, arestati in Dubai

Generalul Mehmet Cahit Bakir, comandantul fortelor turce in Afganistan (500 de oameni care lupta alaturi de NATO) si generalul de brigada Sener Topuc au fost arestati, ieri,  pe aeroportul din Dubai, in cadrul epurarilor din armata ordonate de Erdogan. Generalii ocupau functii importante in cadrul operatiunii NATO ”Resolute Support” vizand antrenamentul si consilierea fortelor afgane. Peste 13.000 de turci au fost retinuti dupa puciul esuat din 15 iulie.

Washington evacueaza familiile diplomatilor

Departamentul de Stat a recomandat familiilor diplomatilor americani din Ankara si din Istanbul sa paraseasca Turcia si sa evite deplasarile in sud-estul tarii. ”Departamentul de stat continua sa urmareasca repercusiunile evenimentelor (puciul esust) cu privire la situatia generala in materie de securitate si-i sfatuieste pe americani sa-si revizuiasca proiectele de vizite in Turcia”, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat.

author avatar
Tudor Borcea
334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger