AcasăNewsErdogan pune gaz pe foc

Erdogan pune gaz pe foc

Ankara complica si mai mult ecuatia situatiei din Siria

Armata turca a deschis, sambata, focul asupra gruparilor Partidului Kurd de Uniune Democratica (PYD), dar si asupra fortelor regimului sirian, in doua incidente separate, ca raspuns la unele atacuri, a informat agentia oficiala turca, Anatolia.

Ankara complica si mai mult ecuatia situatiei din Siria

Aflat la Munchen, secretarul de Stat american John Kerry a avertizat ca dosarul sirian se afla ”intr-un moment de cotitura”, intre razboi si pace, la cateva zile dupa ce Washington si Moscova au cazut, declarativ, de acord cu privire la o ”incetare a ostilitatilor” in Siria. Artileria turceasca a bombardat sectoare din nordul provinciei Alep, pe care unitati ale PYD le-au preluat de la rebelii islamisti, a precizat Obervatorul Sirian al Drepturilor Omului, OSDH. O sursa din cadrul PYD a indicat ca bombardamentele au vizat in special aeroportul militar Minnigh, preluat de fortele kurde. Situat la zece kilometri de frontiera turca, aeroportul se afla intre doua rute importante care duc spre Alep, Azaz si apoi spre nord. Faptul ca le controleaza, da fortelor kurde o baza de plecare pentru noi ofensive contra ISIS catre est. La cativa kilometri sud de aceasta zona, regimul sirian, sprijinit de aviatia rusa, duce o ofensiva de anvergura impotriva rebelilor. Premierul turc Ahmet Davutoglu a avertizat, sambara, cu o ofensiva militara contra PYD, considerand formatiunea ca o ramura a PKK, clasificat drept organizatiune terorista. Pe de alta parte, ministrul turc al afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a indicat, tot sambara, ca Turcia si Arabia saudita ar putea desfasura o actiune terestra comuna contra ISIS in Siria. Arabia Saudita a anuntat ca a trimis avioane de lupta la baza militara Incirlik (sudul Turciei) unde se afla deja aparate ale coalitiei antijihadiste conduse de americani. Aceasta masura este destinata ”intensificarii operatiunilor aeriene contra ISIS”, a explicat generalul saudit Ahmet Assiri, precizand ca ea se inscrie in cadrul coalitiei conduse de SUA, noteaza AFP. Generalul a repetat ca regatul este pregatit sa trimita trupe la sol in Siria, fara a oferi detalii. Iar ministrul de Externe saudit, Adel al-Jubeir, a prevenit ca Rusia nu va reusi ”sa-l salveze pe Assad”. Insa Iranul, unul din principalii aliati ai Damascului, a avertizat, ieri, prin vocea adjunctului sefului de stat major, generalul Massoud Jazayeri, ca ”nu va permite ca situatia din Siria sa evolueze potrivit vointei partilor care sunt favorabile rebelilor”.

Medvedev: O interventie terestra va fi de lunga durata

Premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat, sambata, la Munchen, asupra oricarei interventii la sol a tarilor coalitiei, intr-un discurs in cadrul caruia a afirmat ca lumea a intrat din nou intr-un nou ”razboi rece”. Rusia se opune lansarii unei operatiuni terestre in Siria, pentru ca implicarea unui contingent strain ar antrena un razboi prelungit”, a declarat Medvedev pentru Euronews, informeaza Sputnik. ”Plecam de la principiul ca , in prezent, nu exista o autoritate legitima in Siria in afara de cea a presedintelui Bashar al-Assad, iar daca acesta va fi inlaturat din viata politica a tarii, Siria va cadea in haos precum Libia”, a adaugat Medvedev. Pe de alta parte, Rusia a anuntat ca a trimis in Mediterana o corveta lansatoare de rachete, care se indreapta spre Siria, in timp ce SUA a acuzat Moscova ca ”exacerbeaza” conflictul prin sprijinul militar acordat fortelor guvernamentale, in special in ofensiva contra rebelilor din Alep. Sambata, John Kerry a cerut Moscovei ”sa schimbe tintele” militare de pe teren. ”In momentul in care cei care sunt pregatiti sa participe la procesul politic sunt bombardati, nu poate fi vorba de conversatie”, a spus Kerry.

Obama l-a sunat pe Putin

Presedintele american Barack Obama i-a telefonat lui Vladimir Putin pentru a discuta despre situatia din Siria, a anuntat, ieri , Kremlinul. Cei doi au avut o ”evaluare pozitiva” cu privire la acordul pentru incetarea ostilitatilor, decis saptamana trecuta la Munchen, se arata intr-un comunicat al Kremlinlui, care a calificat convorbirea drept una ”sincera”. Putin si Obama au ”convenit activarea cooperarii prin canale diplomatice si alte structuri, cu scopul de a aplica acordul de la Munchen”, arata Kremlinul. In noaptea de joi spre vineri, SUA, Rusia si principalii lor aliati au cerut ”incetarea ostilitatilor” de aici intr-o saptamana, insa ecuatia conflictului sirian se complica cu bombardamentele turcesti asupra zonelor controlate de kurzi si deplasarea avioanelor saudite la Incirlik, Moscova avertizand deja asupra unei interventii terestre comune Ankara-Riyad. Pe de alta parte, guvernul sirian a acuzat, ieri, Turcia ca acorda un sprijin direct teroristilor, intr-o scrisoare adresata ONU, informeaza Sputnik.

author avatar
Tudor Borcea
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger