AcasăOldAlina Bica, Adriean Videanu, Alin si Dorin Cocos, trimisi in judecata in...

Alina Bica, Adriean Videanu, Alin si Dorin Cocos, trimisi in judecata in „dosarul Bica 2”

Alina Bica se află după gratii pentru fapte de coruptie

Procurorii anticoruptie au dispus, joi, trimiterea in judecata a cinci persoane cercetate intr-un dosar disjuns din cel privind retrocedarile ilegale de terenuri, cunoscut in presa drept „dosarul Bica 2”, printre ele pe fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, pe fostul lider al PDL Bucuresti, Adriean Videanu, dar si pe afaceristul Dorin Cocos, si pe fiul acestuia din urma, Alin Cocos.

(foto: radioresita.ro)

In timp ce Alina Bica, fostul ei consilier, Ionut Mihailescu, precum si Alin si Dorin Cocos  sunt trimis in judecata in regim de arest preventiv, Adriean Videanu a fost actionat in judecata sub control judiciar.

Potrivit precizarilor procurorilor, Alina Bica, secretar de stat si reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), ulterior procuror sef al D.I.I.C.O.T, este acuzata de luare de mita, „abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” si favorizarea faptuitorului. De asemenea, se mentioneaza in comunicatul DNA, afaceristul Dorin Cocos este acuzat de doua fapte de trafic de influenta, dar si de dare de mita, in timp ce fiul sau, Alin Cocos, este cercetat pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita. Nu in ultimul rand, procurorii anticoruptie precizeaza ca Ionut Florentin Mihailescu, „fost consilier al lui Bica Alina Mihaela, persoana apropiata lui Cocos Alin”, a fost trimis in judecata pentru doua fapte de complicitate luare de mita.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata, dar sub control judiciar, a lui Adriean Videanu, pentru „complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Potrivit comunicatului DNA, „in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

I. La data de 14.06.2014, inculpata Bica Alina Mihaela, a primit, in mod indirect, prin intermediul inculpatului Mihailescu Ionut Florentin si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati situat in Snagov, judetul Ilfov. Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si care a corespuns interesului inculpatilor Cocos Dorin si Cocos Alin, in legatura cu dosarul de despagubire nr.22714/FFCC avand ca obiect suma de 377.000.000 euro.

In scopul ascunderii provenientei acestei cote din teren si mascarii mitei, inculpatul Mihailescu Ionut Florentin impreuna cu inculpatul Cocos Alin, au generat si intermediat tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie.

Concret, disimularea primirii mitei de catre inculpatii Bica Alina Mihaela si Mihailescu Ionut Florentin a fost realizata in intervalul de timp 2013 – 2014 prin incheierea a doua contracte de vanzare – cumparare succesive in care au fost interpuse persoane apropiate acestora.

La randul sau, in schimbul influentei exercitate asupra lui Bica Alina Mihaela si a altui membru al Comisiei Centrale a A.N.R.P., privind dosarul de restituire mentionat, inculpatul Cocos Dorin a pretins si a primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase (denuntator), suma de 10 milioane euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului sau de despagubire nr.22714/FFCC.

Scopul pentru care au fost oferiti si primiti cei 10 milioane de euro l-a reprezentat intermedierea sustinerii interesului pe care il avea beneficiarul drepturilor litigioase la Comisia ANRP, traficarea putand fi realizata la nivelul unui membru al Comisiei, prin prisma relatiei pe care inculpatul Cocos Dorin o avea cu decidenti din mediul politic, ce puteau decide in schimb mentinerea in functia de vicepresedinte a persoanei respective.

 

II. La data de 24.09.2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT – Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 actiuni, detinute la o firma de catre inculpatul Videanu Adrian.

La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanta, cu incalcarea prevederilor legale de competenta (dispozitiile art. 250 alin. 1 Cod Procedura Penala), admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean si a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, solutionarea cererii era de competenta judecatorului de drepturi si libertati si nu cea a procurorului sef al DIICOT.

Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.

In acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, inculpatului Videanu Adriean a depus inscrisuri cuprinzand date si informatii conform carora nu mai detinea actiunile din august 2012, imprejurarea care nu era reala.

 

III. In cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei de procuror sef al DIICOT, in urmarirea intereselor unui inculpat, om de afaceri, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat omului de afaceri sa-l angajeze pe inculpatul Mihailescu Ionut Florentin (fostul sau consilier) la una dintre firmele pe care le detinea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza, respectiv mentinerea arestului preventiv al inculpatilor: Bica Alina Mihaela, Cocos Dorin, Cocos Alin, Mihailescu Ionut Florentin, a masurii controlului judiciar pentru inculpatul Videanu Adriean si a masurii sechestrului asigurator dispus asupra terenului in suprafata de 4425 mp situat in Snagov jud. Ilfov.

Prezentul dosar a fost disjuns din dosarul in s-a dispus trimiterea in judecata a 10 inculpati, majoritatea facand parte din componenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) (vezi comunicat nr. 1808 din 15 decembrie 2014).

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger