AcasăOldCazul Valcov. Precizari DNA: 101 tablouri - cu semnaturi celebre- gasite la...

Cazul Valcov. Precizari DNA: 101 tablouri – cu semnaturi celebre- gasite la perchezitii, in Capitala si judetul Olt

O adevarata colectie de tablouri, gasita in urma unor perchezitii, la sase adrese, din Capitala, orasul Slatina, si o alta localitate din judetul Olt, in continuarea anchetei care il vizeaza pe Darius Valcov, fostul ministru al Finantelor. Procurorii anticoruptie au confirmat, vineri dupa-amiaza, ca numarul operelor gasite la aceste verficari domiciliare este de 101, dar si ca aceste panze sau gravuri poarta semnaturi ale unor artisti celebri, printre el Picasso, Tonitza sau Luchian.

In conditiile in care in ultimele ore s-au facut tot soiul de speculatii cu privire la acest subiect, nefiind clar nici numarul tablourilor despre care s-a vehiculat ca ar fi fost gasite ascunse, in anumite imobile, dupa ce operele de arta ar fi fost cumparate de catre fostul ministru de Finante, de la licitarii, prin interpusi, nici aspetce privind autenticitatea acestora, procurorii DNA au facut, vineri dupa-amiaza, o serie de precizari importante in acest caz.

Astfel, procurorii anticoruptie confirma perchezitiile, sase la numar – una la o adresa din Bucuresti, patru in Slatina si ultima intr-o localitate din judetul Olt, dar si faptul ca au fost identificate 101 tablouri, pe care exista semnaturi ale unor artisti foarte cunoscuti, atat romani, cat si straini, printre ei Picasso, Andy Warhol, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, dar si altii.

Despre aceste opere de arta, anunta procurorii, „exista indicii ca ar fi fost achizitionate, prin interpusi”, de catre fostul ministru al finantelor, „cu banii presupus obtinuti din comiterea infractiunilor pentru care se efectueaza cercetari, in respectiva cauza”.

In continuare, specialistii in domeniu urmeaza sa expertizeze tablourile respective, pentru ca apoi sa se ia o decizie cu privire la spatiul unde vor fi depozitate, pe durata anchetei, fiind posibil sa fie chiar expuse marelui public.

Va prezentam, in continuare, integral, precizarile DNA in acest caz:

„Ca raspuns la solicitarile formulate de mass media, determinate de aparitia, in spatiul public, a unor informatii privind identificarea unor obiecte cu valoare de opera de arta, cu ocazia unor perchezitii efectuate in dosarul penal mediatizat prin comunicatele nr. 506 din 13 martie, 508 din 14 martie, 538 din 19 martie si 578 din 25 martie 2015, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Ca urmare a incuviintarii, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii au efectuat perchezitii domiciliare, in sase locatii situate in: Bucuresti (o locatie), municipiul Slatina (4 locatii) si o localitate din judetul Olt, in scopul identificarii unor tablouri despre care exista indicii ca ar fi fost achizitionate, prin interpusi, de catre inculpatul VALCOV BOGDAN DARIUS, cu banii presupus obtinuti din comiterea infractiunilor pentru care se efectueaza cercetari, in respectiva cauza.

Ca urmare a perchezitiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figureaza semnatura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (doua gravuri si un desen in carbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, STEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRASCU, CONSTANTIN PILIUTA, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BANCILA etc.

Exista date ca cea mai mare parte a acestor tablouri au fost achizitionate de la case celebre de licitatii. A fost initiata procedura de identificare si certificare a tablourilor, la care participa o echipa de experti muzeografi si alti experti in domeniul artelor figurative.

Dupa expertizare, tablourile urmeaza a fi predate in custodia unei institutii specializate in domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilitatii ca respectivele tablouri sa fie expuse, pana la finalizarea procesului penal si stabilirea situatiei lor juridice”.

577 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger