AcasăOldFiul fostului presedinte moldovean Lucinschi, retinut de DNA. La fel si un...

Fiul fostului presedinte moldovean Lucinschi, retinut de DNA. La fel si un ofiter DIICOT, cercetat in acelasi dosar

Dupa ce, in cursul zilei de luni, procurorii au facut perchezitii care au vizat domiciliul acestuia, situat in judetul Ilfov, Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost retinut de DNA, pentru 24 de ore, intr-un dosar in care exista suspiciuni privind savarsirea unor fapte de coruptie si asimilate acestei infractiuni.

Afaceristul Sergiu Lucinschi a fost retinut luni seara, in aceeasi cauza penala fiind luata o masura similara si in cazul unui ofiter de politie din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), acesta din urma fiind retinut in cursul zilei de marti. Ambii urmeaza sa fie prezentati, pe 31 martie, Instantei Supreme, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, mentioneaza DNA.

In cadrul aceluiasi comunicat, procurorii anticoruptie mentioneaza faptul ca Sergiu Lucinschi este suspectat de santaj si trafic de influenta, in timp ce Constantin Comaneanu, ofiterul de politie din cadrul DIICOT, este cercetat pentru luare de mita.

Mai precis, afacerisutl este bauit ca ar fi facut presiuni asupra unui alt om de afaceri, incercand sa-l convinga sa ii dea patru milioane de euro, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la DIICOT, pentru mai multe fapte nelegale. La randul sau, Comaneanu este acuzat ca i-ar fi pretins aceluiasi afacerist suma de 650.000 de euro, din acre ar fi primit 30.000, sustinand ca il poate ajuta in rezolvarea dosarului in cazua.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, ce precizeaza procurorii DNA in ordonantele intocmite in cazul celor doi:

„In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada decembrie 2014 – martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la D.I.I.C.O.T pentru mai multe infractiuni (printre care si gestiune frauduloasa).

De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

Totodata, in acelasi context, inculpatul Comaneanu Constantin, ofiter de politie care desfasura activitati specifice in acelasi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o suma de bani, initial neprecizata, afirmand ca poate influenta modul de solutionare al dosarului respectiv.

Mai mult, pentru a-i intari increderea, inculpatul Comaneanu Constantin, prin acelasi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plangerii depusa de inculpatul Lucinschi Sergiu si i-a comunicat totodata ca se va lua impotriva lui masura arestarii, lucru care s-a si intamplat ulterior.

Avand in vedere ca informatiile se confirmasera, dupa punerea sa in libertate, omul de afaceri a fost de acord sa ii inmaneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial, in vederea rezolvarii favorabile a dosarului sau.

Din aceasta suma, la data de 30 martie 2015, persoana intermediara a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comaneanu Constantin, imprejurarea in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

In acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins si a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunostea ca ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatilor Lucinschi Sergiu si Comaneanu Constantin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentati la data de 31 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger