AcasăOldPremiera! Cancerul poate fi depistat timpuriu doar cu un simplu test de...

Premiera! Cancerul poate fi depistat timpuriu doar cu un simplu test de sange!

Testul de sange este neinvaziv si poate fi efectuat de oricine

Analiza celulelor tumorale circulante (CTC) este o metoda eficienta, minim invaziva care, spre deosebire de investigatiile PET/CT sau RMN, permite depistarea celulelor canceroase si identificarea numarului si tipului acestora in stadiu incipient, inclusiv pentru pacientii din Romania.

Testul de sange este neinvaziv si poate fi efectuat de oricine

Noua metoda inovatoare de depistarea a cancerului consta intr-un test simplu de sange si are o contributie majora in diagnosticarea precoce si procesul de tratament personalizat. Noul tip de analiza a sangelui a fost implementat la Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia, care ofera pacientilor un mijloc alternativ si neinvaziv de diagnostic si tratament complet.

Analiza facila
Studiile arata ca celulele canceroase pot trece in sange chiar si atunci cand tumoarea este de mici dimensiuni. Noua tehnologie poate izola aceste celule, impiedica trecerea lor in sange si le identifica. Orice pacient poate fi supus analizei CTC. „Mostra de sange luata de la pacient este examinata cu ajutorul unui dispozitiv special. Noua metoda prinde celulele canceroase, furnizeaza informatii despre numarul lor si identifica tipul de cancer. Toti acesti pasi pot fi parcursi intr-o singura zi”,  a declarat Prof. Hüseyin Baloğlu, medic patolog in cadrul Anadolu Medical Center. Tehnologia CTC permite monitorizarea constanta a pacientului in timpul terapiei. In vechiul sistem, raspunsurile favorabile/nefavorabile sau neutre pot fi determinate abia dupa trei luni. Datorita acestei metode, modificarea la nivelul numarului de celule tumorale inainte si dupa tratament poate fi determinata in primele doua saptamani, iar un astfel de dest costa 800 de euro.
Detectie rapida
Tehnologia CTC permite medicilor sa evalueze rapid daca tratamentul functioneaza si daca este necesara continuarea monitorizarii tratamentului, in cazul in care cancerul dezvolta o rezistenta la acesta. Prin detectarea si monitorizarea nivelului de CTC in sange, medicii pot obtine informatii importante despre prognostic, fapt care poate influenta puternic deciziile de tratament. Numarul mai mare de celule tumorale circulante in sange este strans legat de un risc crescut de metastaza, precum si un prognostic mai rezervat si o rata de supravietuire scazuta.

author avatar
Arpad Dobre
868 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger