AcasăOldPrimele concluzii ale anchetei privind accidentul aviatic din Cluj

Primele concluzii ale anchetei privind accidentul aviatic din Cluj

La aproximativ o luna de la producerea incidentului, specialistii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) au facut publice primele concluzii ale raportului preliminar al anchetei privind aeronava care a iesit de pe pista, la aterizare, pe aeroportul din Cluj.

(foto: romaniatv.net)

Este vorba, dupa cum au precizat specialistii in cea de-a doua parte a zilei de sambata, despre o „declaratie provizorie”, avand in vedere faptul ca ancheta in acest caz – menita sa scoata la iveala cauzele si imprejurarile care au dus la producerea incidentului -nu e finalizata inca.

Astfel, analizand datele pe care le-au avut la dispozitie, expertii au stabilit ca avionul apartinand companiei Blue Air a parasit suprafata destinata aterizarii si a decolarii aparatelor de zbor a aeroportului „Avram Iancu” ca urmare a faptului ca viteza avionului nu a putut fi redusa in timp util. Mai exact, din concluziile specialistilor – prezentate pe site-ul institutiei- rezulta ca „aterizarea pe aeroportul Cluj s-a produs la ora 08:00, in conditii de ninsoare, cu pista contaminata cu zapada umeda (…)  Aeronava a luat contact lin cu pista si imediat dupa aceea comandantul a actionat reversoarele de tractiune, manevra care asigura reducerea vitezei cu ajutorul motoarelor. Forta de decelerare a fost constanta pana cand reversoarele nu au mai avut efect (la o viteza sub 60 kt (111,12 km/h)). In ultima parte a rulajului franarea a fost executata manual, dar viteza nu s-a redus suficient pentru a opri aeronava pe suprafata betonata a pistei”, dar si ca „se contureaza faptul ca un factor favorizant care a dus la producerea incidentului au fost conditiile meteorologice din timpul efectuarii aterizarii”.

Incidentul in care a fost implicata o aeronava tip Boeing 737, care venea de la Bucuresti, a avut loc pe 7 ianuarie.

119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger