AcasăNewsEu am ordonat doborarea avionului Su-24 rusesc

Eu am ordonat doborarea avionului Su-24 rusesc

Ahmet Davutoglu

In privinta incidentului din 24 noiembrie 2015, cand fortele aeriene turce au doborat un avion militar rusesc la granita turco-siriana, soldat cu un adevarat razboi diplomatic intre Turcia si Rusia, autoritatile de la Ankara isi schimba declaratiile de pe-o zi pe alta.

Ahmet Davutoglu

Declaratia fostului prim ministru turc este cu atat mai surprinzatoare cu cat, recent, autoritatile au informat ca pilotul avionului F-16 care a atacat aparatul rusesc Suhoi-24 a fost cel care a luat decizia de a-l dobori. ”Decizia pilotului a fost una personala”, a declarat recent  vicepremierul turc Mehmet Simsek, care a explicat ca, potrivit regulilor angajamentului de lupta, pilotii decid cand sa reactioneze. La randul sau, vicepresedintele partidului aflat la putere, AKP, Akray Yasin, a declarat ca mai multe chestiuni legate de acest incident sunt opace pentru opinia publica turca. ”Violarea spatiului aerian timp de 17 secunde si repetarea acestui lucru sunt, evident, chestiuni inacceptabile. Lasand la o parte asta, decizia de a dobori avionul a fost luata in aer, pilotul ia aceste decizii, pe baza regulilor de angajare a fortei. Insa el poate decide sa nu deschida focul asupra unui avion care a violat spatiul aerian pentru o scurta durata de timp si sa-l lase sa plece”, a explicat Yasin. ”Distrugerea avionului rusesc care, in mod clar, se pregatea sa paraseasca spatiul nostru aerian, ridica intrebari, precizand ca Turcia si-a aparat pilotul pentru a nu fi aruncate in umbra ”regulile noastre de recurgere la forta”.

Acum, si pilotii erau pucisti!

Fostul premier Ahmet Davutoglu vine cu alta varianta: el a dat ordinul ca avionul rusesc sa fie doborat, specificand ca nu a fost un caz particular ci decizia face parte din regulile generale ale apararii spatiului aerian turc, pe care Ankara pretinde ca avionul Su-24 l-a incalcat in mod repetat.  ”Potrivit regulamentelor statului, primul ministru este cel care ordona regulile de angajament, printr-o directiva trimisa Statului Major. Am dat acest ordin in 10 octombrie”, a declarat Davutoglu intr-un interviu pentru postul NTV. ”Aceste reguli sunt puse in practica pentru oricine violeaza spatiul aerian turcesc”, a subliniat fostul premier, adaugand ca, daca incidentul ar fi avut loc astazi, ”si-ar asuma intreaga responsabilitate politica”. In 24 noiembrie 2015, fortele aeriene turcesti au doborat un bombardier rusesc Su-24, angajat, potrivit Moscovei, ”intr-o operatiume antiterorista in Siria”, sub pretextul violarii spatiului aerian turcesc. Unul din piloti (Oleg Pechkov) a fost ucisi de combatantii de la sol dupa ce a reusit sa se catapulteze. Incidentul al provocat  grave tensiuni intre Rusia si Turcia, Moscova pretinzand scuze si adoptand masuri dure impotriva Turciei, in special in privinta importurilor de alimente, comertului si turismului. Abia in 27 iunie, Recep Erdogan i-a prezentat lui Putin scuze oficiale. Acelasi Recep Erdogan avertiza negru pe alb, inainte de incidentul din 24 noiembrie, ca orice incalcare a spatiului aerian turcesc va primi un raspuns pe masura, avertizand Rusia ”sa nu se joace cu focul”. Si tot acelasi Recep Erdogan, dupa episodul scuzelor, a declarat ca cei doi piloti turci (initial autoritatile spuneau ca este vortba de un singur pilot) se afla in arest, pentru ca ”ar putea fi implicati in organizatia tentativei de lovitura de stat din 15 iulie, avand presupuse legaturi cu Fethullah Gulen. In orice caz, Ankara a anuntat ca distrugerea avionului Su-24 va face obiectul unei noi anchete.

author avatar
Tudor Borcea
1.475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger