AcasăNewsEyal Ofer: Cathedral Plaza este intr-un blocaj total din cauza Curtii de...

Eyal Ofer: Cathedral Plaza este intr-un blocaj total din cauza Curtii de Apel Suceava

Eyal-Ofer-1Eyal Ofer

Proiectul imobiliar Cathedral Plaza este intr-un blocaj total in urma „nedreptei” decizii a Curtii de Apel Suceava, a anuntat, joi, magnatul Eyal Ofer, co-presedinte al companiei care a dezvoltat proiectul, care, in prezent, cauta solutiile juridice pentru intrarea in legalitate. Eyal Ofer, detinator al mai multor companii de renume din intreaga lume si titular al unor investitii de aproape un miliard de euro in Romania, a criticat dur, joi, intr-o conferinta de presa, decizia Curtii de Apel Suceava in urma careia proiectul este, din punctul sau de vedere, „intr-un blocaj total”.

Eyal-Ofer
Eyal Ofer: Cathedral Plaza este intr-un blocaj total din cauza Curtii de Apel Suceava

Atat Eyal Ofer, cat si reprezentantii filialei sale din Romania au anuntat din nou ca, recent, constructia ridicata in apropierea Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti a fost deja intabulata, prezentand, cu ocazia conferintei de presa, si incheierea de dosar care atesta aceasta situatie juridica, datand din 10 iunie 2011. Oficialii companiei si-au nuantat si declaratiile anterioare referitoare la vanzarea constructiei, anuntand ca, de fapt, au incheiat un precontract de vanzare-cumparare in baza caruia ar urma sa primeasca pentru cladire suma de 70 de milioane de euro.

Precontractul prevede insa o serie de obligatii pe care dezvoltatorul trebuie sa le duca la indeplinire pana la sfarsitul acestui an, moment in care tranzactia ar urma sa fie perfectata. Obligatiile investitorului sunt finalizarea lucrarilor, darea in folosinta a cladirii si inchirierea unei cote din spatiul de birouri totalizand putin peste 12.000 de metri patrati, toate pana in decembrie 2011. Reprezentantii companiei spun insa ca sunt in imposibilitatea de a-si indeplini obligatiile, din cauza neincrederii potentialilor chiriasi, care, potrivit lui Ofer, dupa decizia judecatoreasca definitiva a Curtii de Apel Suceava, „refuza sa vina”.

„Gradul de ocupare in Cathedral Plaza este zero in acest moment”, a spus Ofer.

Eyal-Ofer-Daiana-Voicu
Eyal Ofer si Daiana Voicu, managerul filialei din Romania a companiei lui Ofer

El a fost completat insa de Daiana Voicu, managerul filialei din Romania a companiei lui Ofer, care a spus ca, in prezent, pentru inchirierea a circa 30 la suta din spatiul de birouri disponibil „se poarta negocieri”.

„Nu vin chiriasii. Oamenii vor siguranta, iar in acest moment exista un urias semn de intrebare legat de valabilitatea autorizatiei de constructie”, au spus reprezentantii Millennium Building Development, subsidiara romaneasca a Miller Global, companie specializata in investitii imobiliare pe plan international condusa de Ofer.

Avocatii care au reprezentat in litigii compania lui Ofer s-au declarat si ei dezamagiti de hotararea instantei de la Suceava, pe care o considera „o grava eroare” pe motiv ca reclama nerespectarea normelor Uniunii Europene intr-o situatie petrecuta anterior aderarii Romaniei la spatiul comunitar.

„Cum este posibil sa anulezi o autorizatie de constructie emisa in 2006 pentru ca nu respecta niste norme pe care Romania si le-a asumat in 2007, odata cu intrarea ei in Uniunea Europeana? Avem hotarari nenumarate ale CEDO, care stipuleaza clar ca un caz petrecut anterior aderarii unui stat la Uniunea Europeana nu poate fi judecat prin prisma regulamentelor UE, cu alte cuvinte ca legea nu poate fi aplicata retroactiv”, au spus avocatii companiei conduse de Ofer.

La randul sau, magnatul s-a declarat contrariat de situatie in ansamblul ei, precizand in mai multe randuri ca nu poate fi sanctionat un investitor pe motiv ca o autoritate a statului si nu alta i-a dat o autorizatie valabila in baza careia a construit ceva.

„Nu stiam ca trebuie sa luam autorizatia de la Vatican, pentru ca, daca am fi stiut, am fi mers acolo si am fi cerut-o. Noi am cerut autorizatie de la institutia abilitata in acel moment sa ne-o elibereze si nu intelegem de ce ne aflam astazi in acest blocaj”, a spus Ofer, cu referire la principalul oponent al proiectului Cathedral Plaza, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti.

Omul de afaceri a criticat „abordarea” institutiilor din Romania fata de investitorii straini, intrebandu-se de ce acestora li se pun piedici atunci cand incearca sa construiasca „ceva care aduce beneficii comunitatii”, anuntand ca, odata cu intabularea, a platit autoritatilor locale si „taxa de real-estate” pentru Cathedral Plaza pentru anul 2011, in valoare de jumatate de milion de euro.

„Numeri cladirile noi din Bucuresti pe degetele de la o mana. De ce sa vrei sa darami o cladire ca asta? Din razbunare?”, s-a intrebat magnatul Eyal Ofer.

Potrivit reprezentantilor companiei, constructia are toate avizele necesare functionarii, acestea fiind obtinute inainte de intabularea cladirii, decisa de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti, Sector 1 in 10 iunie 2011, la doar o zi dupa depunerea actelor si constituirea dosarului. Reprezentantii companiei nu au putut totusi pune la dispozitia jurnalistilor procesul verbal de receptie a edificiului, anuntand ca vor remite o copie a acestuia, ulterior conferintei de presa de joi. Documentul nu a fost trimis pana la momentul transmiterii acestei stiri.

Intabularea definitiva a dreptului de proprietate asupra imobiluilui a fost un subiect aprig dezbatut la conferinta de presa, jurnalistii intreband in repetate randuri cum a fost posibila emiterea incheierii cu mentiunea ca „nu exista piedici la inscriere” in conditiile in care la acel moment existau mai multe litigii inca nesolutionate definitiv.

„Daca cineva te da in judecata nu inseamna ca ai si facut ceva rau”, a spus Eyal Ofer, care a fost completat de avocatii firmei, acestia spunand ca „simplul litigiu nesolutionat nu inseamna ca un imobil nu poate fi intabulat”.

Omul de afaceri a evitat, diplomat, sa le raspunda jurnalistilor atunci cand, in mai multe randuri, a fost intrebat daca in anii in care a avut litigii cu diferite entitati romanesti i s-a cerut sa dea mita, precizand doar ca nu este adeptul acestui gen de relatii de business.

„Vrem sa clarificam ce se va intampla dupa decizia de la Suceava. Pana acum pot sa spun ca am multe semne de intrebare in legatura cu decizia de a investi in Romania. Nu numai eu, ci si alti investitori straini care urmaresc atent evolutia situatiei in care ne aflam cu acest proiect”, a mai spus Ofer.

Reprezentantii companiei au declarat ca una dintre variantele luate in calcul pentru continuarea proiectului si atingerea obiectivelor necesare pentru a vinde Cathedral Plaza este „intrarea in legalitate”, situatie de altfel prevazuta de legea romana. Acest lucru echivaleaza cu o autorizare post-constructie a cladirii, de data aceasta din partea Primariei Capitalei si nu din partea autoritatii de sector, conform deciziei judecatorilor care au anulat actul in baza caruia proiectul a fost pornit.

Ofer a precizat ca, in urma cu mai multe luni, a avut o discutie cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. „Am primit incurajari de la acesta”, a spus Ofer. Intrebat cum isi explica totusi faptul ca Primaria Municipiului Bucuresti ii este adversar in mai multe cauze aflate pe rolul instantelor romanesti pe tema Cathedral Plaza, magnatul a raspuns: „Asta-i politica!”.

In opinia lui Ofer, primarul Oprescu este, in prezent, personajul-cheie in rezolvarea litigiului privind Cathedral Plaza.

In ciuda problemelor cu care se confrunta in proiectul Cathedral Plaza, Ofer a spus ca nu ia in calcul retragerea investitiilor din Romania. „Ma gandesc insa in ce mod sa le continui”, a spus magnatul, adaugand ca spera intr-o rezolvare favorabila a blocajului.

Eyal-Ofer-1
Eyal Ofer

Intrebat daca intentioneaza sa dea totusi un raspuns public la intrebarea privind eventualele cereri de mita in cazul in care va pierde, intr-un fel sau altul, in chestiunea Cathedral Plaza, Ofer a zambit si i-a invitat pe jurnalistii prezenti la conferinta la o cafea, precizand pentru a doua oara ca mita nu se regaseste intre practicile lui de afaceri.

La finalul conferintei, intrebat daca in timpul sederii sale la Bucuresti va avea vreo intalnire cu reprezentantii Primariei Capitalei in tentativa de a debloca situatia Cathedral Plaza, Ofer a raspuns ca paraseste Romania maine, dar ca se gandeste sa incerce o intrevedere cu primarul in acest rastimp.

Primarul Sorin Oprescu a fost indicat ca personaj-cheie in solutionarea problemei Cathedral Plaza si de principalii adversari ai dezvoltatorului, ARCB, care insa asteapta de la edil o atitudine opusa autorizarii post-constructie: o interventie in forta pentru „demontarea” constructiei, pe care o considera „ridicata in ilegalitate si sfidare”.

Blocajul privind Cathedral Plaza, care practic impiedica investitorul sa termine lucrarile de finisare si sa inchirieze spatiul de birouri de mai mult de 12.000 de metri patrati, a aparut luni, cand Curtea de Apel Suceava a respins contestatia in anulare formulata de companie in procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti, astfel ramanand valabila decizia prin care lucrarile de constructie la cladire au fost sistate. Curtea de Apel Suceava a mentinut, practic, decizia Tribunalului Dambovita, care sistase constructia Cathedral Plaza pe motiv ca „lipseau autorizatiile legale”.

Decizia Tribunalului Dambovita a fost contestata initial la Curtea de Apel din Ploiesti, care a hotarat in favoarea dezvoltatorului, insa apoi Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti si Primaria Capitalei au formulat o cerere de revizuire, care a fost admisa de Curtea de Apel Suceava, a carei hotarare a ramas definitiva.

„Nu am luat inca o hotarare referitor la ce este de facut in continuare, nu am apucat sa discut cu oamenii mei. Vom vedea”, a conchis Eyal Ofer, precizand, in finalul conferintei de presa de joi, ca isi reproseaza faptul ca a fost prea optimist in legatura cu gradul de schimbare a societatii romanesti in ultimii ani.

Eyal Ofer este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din lume, fiind specializat in investitii imobiliare, transporturi maritime si in sectoarele aferente shipping-ului. Eyal Ofer este director al Royal Caribbean International si Celebrity Cruises Holding, companii care valoreaza mai multe miliarde de dolari. In prezent Ofer „isi construieste vapoarele in Romania”, facand recent o comanda de 400 de milioane de euro santierului naval din Mangalia. Potrivit unei estimari proprii, afacerile lui Ofer in Romania se ridica la o valoare de 900 de milioane de euro.

author avatar
National
2.710 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger