AcasăNewsFotografia care a amutit lumea

Fotografia care a amutit lumea

Imaginea cadavrului unui baietel sirian, Aylan Kurdi,  adus de ape pe o plaja din apropierea statiunii turce Bodrum, dupa ce ambarcatiunea in care se afla, impreuna cu familia, s-a scufundat in drum spre Grecia, a devenit, ieri, simbolul ”esuarii umanitatii” in Europa. Fotofrafiile au traversat instantaneu retelele de socializare, generand puternice emotii si critici virulente la adresa politicii UE in privinta emigrantilor.

Dupa ce au scapat din ghearele ISIS, micutul Aylan si fratele sau, Galip, au platit cu viata drumul spre libertate

Doua ambarcatiuni pline cu refugiati sirieni care au plecat in noapte din  orasul costier turc Bodrum cu destinatia insula greceasca Kos au naufragiat ieri, garzile de coasta turce recuperand 12 cadavre, intre care si cel al micutului Aylan (sproximativ trei ani). Imaginea baietelului adus de valuri pe plaja, al carui cadavru este recuperat apoi de un jandarm turc, a fost preluata de mass-media internationala, generand puternice emotii. ”Daca nici asta nu va schimba atitudinea Europei, atunci ce va schimba?”, a postat unul din miile de internauti care au umplut retelele de socializare cu comentarii vehemente la adresa liderilor europeni. In egala masura, ea a tinut prima pagina a ziarelor din Europa, jurnalistii denuntand ”o infamie”, ”naufragiul Europei”, ”naufragiul umanitatii”

Familia vroia sa ajunga in Canada

”O palma pe obrazul Europei”, au comentat internautii

Fratele lui Aylan, Galip, si mama lor, Rihan, au pierit si ei in apele Mediteranei, informeaza mass-media turca. Tatal copiilor, Abdullah, ak supravietuit. Ieri dimineata, salvatorii greci au recuperat cadvrele altor trei copii. Alte imagini raspandite pe retelele sociale ii arata pe Aylan si Galip in viata, stand alaturi langa un urs de plus. Potrivit mass-media turca, familia era originara din orasul sirian Kobane, atacat violent in vara lui 2014 de catra combatantii Statului Islamic. In final, ISIS a pierdut controlul asupra orasului, in toamna, dar locuitorii au trebuit sa astepte iarna pentru ca fortele Coalitiei si combatantii kurzi sa elibereze Kobane de jugul Daesh. Ceea ce nu i-a impiedicat pe jihadisti sa comita masacre in randul populatiei civile. Nascut in timpul razboiului, Aylan a avut sansa sa scape de moarte in Kobane. Orasul fiind insa distrus si amenintarea ISIS mereu prezenta, familia lui a decis sa treaca frontiera turciei si apoi sa ajunga in Canada, unde se afla rude. Ottawa le-a refuzat cererile de azil insa matusa lui Aylan, Teema, care lucreaza la un salon de coafura in Vancouver de 20 de ani, nu a incetat sa faca demersuri catre autoritati pentru primirea lor, relateaza Ottawa Citizen. Pentru a ajunge din Bodrum la insula Kos, una din cele mai scurte cai maritime intre Turcia si Europa, candidatii la exil platesc peste 1000 de dolari traficantilor. Aylan, fratele si mama sa, au  platit cu viata

Europa trece la atac pe mare impotriva traficantilor

”Europa va lansa in curand a doua faza, mai ofensiva, a operatiunii navale in Meditarana pentru a ataca direct retelele de traficanti de emigranti”, a declarat, ieri, seful diplomatiei UE, Federica Mogherini. Ea a adaugat ca va propune ministrilor Apararii din tarile UE trecerea de la faza culegerii de informatii cu privire la aceste retele, la ”a doua faza”, adica lupta impotriva traficantilor de persoane si contrabandistilor in largul marii. Operatiunea EU Navfor Med a fost principalul punct al discutiilor de ieri intre ministrii Apararii europeni. EU Navfor Med este deocamdata limitata in apele internationale insa o extindere in apele teritoriale libiene depinde de acordul autoritatilor din aceasta tara (care se afla insa in haos, cu doua guverne si doua parlamente rivale) sau de o rezolutie a Consiliului de securitate al ONU, unde Rusia treneaza situatia, noteaza Belga. Comandantul EU Navfor Med, amiralul Enrico Credentino a propus, saptamana trecuta,  celor 28 de state UE trecerea la o faza ofensiva. Concret, navele militare europene vor putea aborda, sechestra sau redirectiona navele suspectate ca ii servesc pe traficanti, dar cu conditia sa nu intre in apele libiene. O a doua faza va trebui sa permita ”eliminarea navelor si activelor conexe, cat mai aproape de coastele Libiei si arestarea traficantilor in plina conformitate cu dreptul international”. La ora actuala, patru nave apartinand Italiei, Marii Britanii si Germaniei participa la operatiunea EU Navfor Med.

UE elaboreaza un plan pentru relocarea a 160.000 de refugiati, din care 6937 in Romania

In cadrul noului sistem, migrantii blocati in Italia , Grecia si Ungaria vor fi transferati catre tari din intreaga UE , pe baza numarului populatiei si situatiei economice, noteaza Daily Mail. Chiar si tari ”lovite de saracie”, cum sunt Bulgaria si Romania sunt asteptate sa primeasca mii de refugiati. In cazul tarii noastre, cifra este de aproximativ 7000 de persoane. In continuare, Marea Britanie este exclusa din aceasta schema, in ciuda faptului ca este una din cele mai mari si mai bogate tari ale UE.

author avatar
Tudor Borcea
4.906 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger