AcasăNewsFranta spioneaza comunicatiile intre Europa si restul lumii

Franta spioneaza comunicatiile intre Europa si restul lumii

Instaland statii de ascultare secrete pentru a intercepta comunicatiile prin cablu submarin, Franta spioneaza comunicatiile internationale incepand cu 2008.

Ca si predecesorul sau, Hollande a pus la treaba Directia generala de securitate externa franceza

Franta nu este la coada listei in cursa spionajului international, releva o ancheta Le Nouvel Observateur cu privire la metodele utilizate de serviciile secrete franceze. Via cablurile submarine transatlantice si mediterane, cu complicitatea unor giganti precum Orange si Alcatel-Lucent, Frata spioneaza comunicatiile internationale, noteaza L’ Express. Serviciile secrete franceze ale Directiei Generale de Securitate Externa (DGSE), la cererea lui Nicolas Sarkozy, in 2008,  au fost autorizate sa spioneze comunicatiile intre Europa si restul lumii, instaland statii de interceptare pe coastele Hexagonului. Succesorul sau, Francois Hollande, ales in 2012, a autorizat ulterior DGSE sa-si extinda operatiunile si a legalizat discret aceste practici, via noii legi a informatiilor, adoptata in 24 iunie. Un plan de 700 milioane de euro, pe cinci ani (2008-2013) a fost lansat de acest serviciu secret pentru a instalarea de statii de interceptare in Marsilia sau Normandia. Interceptarile au fost realizate cu complicitatea firmelor franceze. ”Cel putin cinci cabluri submarine importante au fost ascultate in aceasta perioada cu ajutorul operatorului Orange si al grupului Alcatel-Lucent, cabluri via SUA, India, Asia de Sud-Est si Vestul Africii”, detaliaza publicatia franceza. DGSE a semnat un acord secret de cooperare cu serviciul guvernamental de informatii britanic GCHQ in cadrul tratatului de aparare semnat in 2010 de Nicolas Sarkozy si premierul britanic David Cameron. Un alt plan, intocmit in 2014, prevede extinderea operatiunilor pana in 2019.

Obama a refuzat incetarea spionarii Hexagonului

Potrivit recentelor dezvaluiri WikiLeaks, NSA i-a spionat pe ultimii trei presedinti ai Frantei, Jaques Chirac, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande in favoarea Casei Albe. Ancheta Le Nouvel Observateur pune in alta lumina dezvaluirile WikiLeaks. De fapt, Barack Obama ar fi propus Frantei sa se alature grupului de tari-spion anglo-saxone, asa numitul ”Five Fingers” (SUA, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Australia si Canada). Nicolas Sarkozy era pregatit  sa o faca, dar cu conditia ca Statele Unite sa accepte o clauza prin care sa i se acorde Frantei acelasi statut ca al celorlalti membri, care au convenit sa nu se spioneze reciproc. Casa Alba a refuzat.

 

author avatar
Tudor Borcea
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger