AcasăNewsInfanta Cristina a Spaniei, trimisa in judecata pentru fraude fiscale

Infanta Cristina a Spaniei, trimisa in judecata pentru fraude fiscale

Cristina de Bourbon are de dat explicatii justitiei spaniole

Tribunalul din Palma de Mallorca a anuntat ca Infanta Cristina, sora regelui Felipe VI, este trimisa in fata justitiei pentru delicate fiscale, o premiera in istoria familiei regale spaniole.

Cristina de Bourbon are de dat explicatii justitiei spaniole

Cristina de Bourbon (49 de ani) este urmarita alaturi de sotul ei, Inaki Urdangarin dupa patru ani de la deschiderea anchetei care a zguduit monarhia spaniola, in legatura cu deturnari de fonduri la o societate nonprofit – Noos – prezidata de catre Urdangarin. In total, 17 persoane din acest dosar vor comparea in fata justitiei. „Judecatorul de instructie numarul trei din Palma a dispus  deschiderea unui proces in cazul Palma Arena. Prin ordonanta sa, el trimite 17 persoane, inclusiv pe infanta Cristina” in instanta, anunta, intr-un comunicat, Tribunalul Superior din Baleare. Judecatorul insarcinat cu dosarul, Jose Castro, considera ca infanta, care este al doilea copil al cuplului regal Juan Carlos si Sofia de Spania, a colaborat cu sotul ei in doua delicte de ordin fiscal. O premiera:  niciun membru al familiei regale nu a fost nevoit, pana in prezent,  sa compara vreodata in fata justitiei. Cristina este a sasea in ordinea succesiunii la tronul Spaniei, un drept la care nu a vrut sa renunte.

Dosarul Noos, sabia lui Damocles

Acest dosar a fost deschis in 22 iulie 2010. In cadrul anchetei privind finantarea velodromului din Palma de Mallorca, judecatorul a gasit contracte suspecte incheiate intre Noos cu regiuni din Baleare si Valencia pentru organizarea unor reuniuni pe teme sportive. Aceste reuniuni ar fi dat ocazia emiterii unor facturi false via societati paravan, ca Aizoon, detinuta in procent de 50% de Cristina si sotul ei. In decembrie 2011, Inaki Urdangarin a fost inculpat si indepartat din avtivitati oficiale. Intre timp, imaginea casei regale s-a degradat prin publicarea de fotografii in care Juan Carlos apare vanand elefanti in Africa si mailuri intre Juan Carlos si ginerele sau, care arata ca monarhul sustinea activitatile omului de afaceri. Casa Regala spaniola si-a exprimat,  luni, ”respectul absolut pentru independenta justitiei”.

author avatar
Tudor Borcea
453 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger