AcasăNewsISIS a executat 25 de sirieni intr-un amfiteatru din orasul antic Palmira

ISIS a executat 25 de sirieni intr-un amfiteatru din orasul antic Palmira

Executiile barbare au devenit principala arma a propagandei jihadiste

Grupul extremist sunnit a difuzat, sambata, un nou material video in care apar soldati ai regimului sirian executati de adolescenti.

Executiile barbare au devenit principala arma a propagandei jihadiste

Materialul video, care dureaza zece minute, arata o executie in masa care s-a derulat la putin timp dupa ce ISIS a preluat controlul orasului Palmira, in care se afla ruine antice clasate de UNESCO in patrimoniul mondial al umanitatii, informeaza AFP. In imagini se pot vedea 25 de soldati in uniforme verzi si maro care sunt impuscati de aproape intr-un amfiteatru. In fundal apare un imens drapel ISIS. Autorii executiilor, imbracati in tinute de camuflaj, par a fi adolescenti iar unii sunt foarte tineri. Alti zeci de barbati, insotiti de cativa copii, asista la scena, asezati in tribuna amfiteatrului. Inaintea executiilor, un tanar jihadist ii acuza pe soldati ca sunt ”Nossaris”, un termen peiorativ dat alauitilor, comunitate din care provine si presedintele sirian Bashar al-Assad. Observatorul sirian al drepturilor omului a indicat ca masacrul a avut loc in 27 mai. ”Utilizarea ruinelor romane pentru executii dovedeste ca ISIS dispretuieste umanitatea”, a declarat directorul Antichitatilor din Siria, Maamoun Abdulkarim.

Statul Islamic se pozitioneaza contra Israel

ISIS a revendicat, vineri, atacul cu rachete din Sinaiul egiptean impotriva frontierei israeliene. Dupa ce a proclamat un califat in Irak si in Siria, grupul are, se pare,  noi ambitii, in Libia, Egipt si acum in Israel. Primul act: atacul cu rachete la frontiera israeliano-egipteana, condus de jihadistii gruparii Ansat al-aqdess, aripa ISIS in regiune. Atacul a fost simbolic si nu a facut victime si a survenit in urma celui indreptat impotriva armatei egiptene, saptamana trecuta, soldat cu 36 de morti. Aceasta serie de atacuri dovedeste noile ambitii ale Daesh, noteaza Russia Today, in special deschiderea unui nou front in Sinai. Inaintea atacurilor, ISIS a difuzat un material video in care erau proferate amenintari la adresa ”statului evreilor” dar si la adresa Palestinei. Adresand condoleante Egiptului, premierul israelian Benyamin Natanyahu a declarat ca programul nuclear al Iranului reprezinta o amenintare ”mai importanta” ca ISIS. Dupa atacul de la frontierele israeliene, autoritatile din tara au aratat cu degetul catre presupusul rol jucat de Hamas. Organizatia, care controleaza Fasia Gaza (in apropiere de locul atacului) ar fi fost complice cu Ansat Beit al-maqdess, acuzatii respinse vehement de Hamas, in conditiile in care au avut loc deja confruntari intre ISIS si Hamas in Siria.

Doua adolescente britanice, maritate cu combatantii Daesh

Doua din cele trei liceene britanice care au fugit, in februarie, din Londra pentru a veni in Siria, s-au maritat cu militanti ai ISIS, a indicat, sambata, avocatul familiilor acestora pentru The Guardian. In februarie, Kadiza Sultana (16 ani), Shamima Begum si Amira Abase (15 ani) au luat avionul catre Istanbul pentru a ajunge apoi in Siria. Doua din cele trei liceene si-au contactat familiile pentru a anunta ca s-au maritat in cadrul unor ceremonii validate de grupul jihadist si, la ora actuala, traiesc in Raqqa, categorisit de catre ISIS ”oras model” al ”califatului”. Potrivit The Guardian, tinerele, care frecventau aceeasi scoala din cartierul londonez Bethnal Green, si-au ales sotii, care au 20 de ani, dintr-un ”catalog” via Internet.

 

author avatar
Tudor Borcea
506 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger