AcasăNewsISIS se lauda cu arma atomica

ISIS se lauda cu arma atomica

Statul Islamic ar putea cumpara o arma nucleara in Pakistan in urmatorul an, in caz de necesitate, se arata intr-un articol al revistei de propaganda a organizatiei teroriste, articol semnat de jurnalistul John Calie, care este ostatic al ISIS.

Organizatia terorista ameninta cu Apocalipsa

Articolul se refera la o ”operatiune ipotetica” in cadrul careia ISIS ar cheltui ”miliarde de dolari” pentru a achizitiona un dispozitiv nuclear in Pakistan, ”prin intermediul negustorilor de arme care au posibilitatea sa mituiasca oficialii regionali”, arata Russia Today. Arma ar putea fi transportata via Libia sau Nigeria. Articolul sugereaza ca ”livrarile de droguri provenind din Columbia cu destinatia Europa trec prin Africa, deci transportul altor produse de contrabanda din Est catre Vest este egal posibil”. Dispozitivul ar urma sa ajunga pe coastele Americii de Sud, de unde va porni spre Mexic, inainte de a intra in SUA. Autorul articolului admite ca este un scenariu ”fortat” dar, arata el, acesta este insa usor de pus in practica. ISIS urmareste sa faca ”ceva la scara mare”, care va fi pus in practica de unul din numeroasele grupuri islamiste stranse sub aripa ISIS. Calie evoca grupari precum Boko Haram, care a jurat recent credinta ISIS. Estimarile privind numarul combatantilor Statului Islamic variaza. CIA spune ca numarul lor total in Irak si in Siria este de 30.000, in timp ce militarii rusi estimeaza 70.000. Un lider kurd a mentionat numarul total al jihadistilor la 200.000. La fel de dificil sunt de estimat sumele de care dispune ISIS. Unele informatii arata ca Statul Islamic se poate baza pe doua miliarde de dolari, suma ce-i permite sa achizitioneze un dispozitiv nuclear.  In privinta lui John Calie, pe care revista il mentioneaza ca autor al articolului, el este prizonierul jihadistilor de mai bine de doi ani si este utilizat in numeroase materiale video de propaganda in care acesta apare spunand ca s-a convertit la ideologia ISIS. Observatorii apreciaza insa ca aceste declaratii sunt facute sub amenintari.

Captagon, drogul care-i face pe jihadisti sa nu simta durerea si frica

Acest drog este utilizat de combatantii ISIS in Siria dar jihadistii nu sunt singurii care recurg la acest drog bazat pe amfetamina. Pe frontul sirian, membri gruparii Al-Nosra si soldatii armatei siriene libere (ASL) il consuma si ei. Efectele Captagonului sunt multiple: inlatura oboseala, durerea si frica, sporeste rezistenta. Interogat de Reuters, un oficial al brigazii de stupefiante din Homs isi aminteste atitudinea stupefianta a prizonierilor aflati sub efectul drogului. ”Ii loveam si majoritatea nu simteau nimic. Ba multi chiar radeau in timp ce primeau loviturile”. Captagon a fost creat in 1963 insa a fost plasat pe lista substantelor psihotrope de OMS in 1986. Astazi, Siria a devenit placa turnanta a productiei si exportului de Captagon. Un recipient care contine 200.000 de pilule aduce vanzatorilor 1,2 milioane de dolari, in conditiile in care pentru o asemenea cantitate nu sunt necesare decat cateva mii de dolari, arata Nouvel Observateur. Pe piata siriana, un comprimat costa intre 5 si 20 de dolari.

Primul contraatac al armatei irakiene pentru eliberarea orasului Ramadi

Fortele irakiene au inceput sambata contraatacul in fata jihadistilor, militarii reusind sa reia pozitiile ocupate de jihadisti in estul orasului Ramadi. Acesta este primul contraatac al armatei dupa caderea capitalei proviciale, in urma cu aproximativ o saptamana. ”Operatiunile militare pentru eliberarea localitatii Houssayba, la sapte kilometric de Ramadi, au inceput”, a indicat un colonel al politiei irakiene. ”Anumite sectoare din localitate au fost preluate de fortele irakiene”, a precizat acesta.

 

author avatar
Tudor Borcea
560 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger