AcasăNewsItalienii de la Collini Lavori pregatesc inca o gaura de milioane de...

Italienii de la Collini Lavori pregatesc inca o gaura de milioane de euro pe centura Satu Mare

„Regii” schemelor de blatuire a licitatiilor, italienii de la Collini Lavori se pregatesc de un nou tun in defavoarea bugetului statului roman. Dupa ce au fost declarati castigatori ai unor licitatii cu cantec, de domeniul procurorilor anticoruptie, si dupa ce si-au bagat in buzunare zeci de milioane de euro pe lucrari neterminate nici pana in ziua de azi, Collini trage acum sforile pentru realizarea centurii orasului Satu Mare.

Dupa blatuirea licitatiei privind reabilitarea podului de la Giurgiu, Paolo Capelli de la Collini Lavori mai pregateste un tun rasunator

Nu demult, ziarul „National” scria despre metoda scandaloasa prin care italienii de la Collini Lavori au ajuns sa castige contractul de reabilitare a podului de la Giurgiu peste Dunare. Desi conform ofertei de pret s-au clasat pe locul 3, Collini a reusit sa isi adjudece proiectul cu ajutorul informatiilor confidentiale furnizate de membrii comisiei de licitatie. Investigatiile derulate de ziarul nostru au aratat ca firma italieneasca a primit ilegal o nota de evaluare a tuturor ofertelor, afland astfel informatii sensibile din dosarele companiilor concurente.

Pe locul 2 pentru o lucrare de zeci milioane de euro

Paolo Capelli

Si iata ca istoria e pe cale sa se repete, avand in vedere ca cei de la Collini sunt pe cale sa adjudece, din pozitia a doua, si licitatia de construire a soselei de centura a municipiului Satu Mare. Pentru acest proiect, CNADR a prevazut 693.400.000 lei (155 milioane de euro) si va fi finantat din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial de Transport – POS Transport. Acum, dupa deschiderea ofertelor, se pare ca CNADR ar putea construi centura cu mai putin de jumatate din banii prevazuti. Conform informatiilor intrate in posesia noastra, managerul Collini Lavori, Paolo Capelli, trage din greu sforile in CNADNR pentru a castiga si licitatia privind construirea centurii orasului Satu Mare. In acest sens, pentru aceasta lucrare estimata la peste o suta de milioane de euro, Collini a facut un jointventure cu  Itinera, o alta companie italieneasca faimoasa pentru tunurile de milioane de euro date statului roman. Itinera a parasit Romania in urma cu cativa ani, dupa ce a primit, in ciuda numeroaselor contestatii, cateva milioane de euro de la bugetul statului pentru lucrari de reabilitare a drumului Bucuresti-Giurgiu sau proiecte la Craiova. De altfel, aceste firme, angrenate in scandaluri de coruptie in Italia, si-au construit o adevarata masinarie de facut bani, blatuind licitatiile din Romania. Un alt exemplu elocvent in acest sens il reprezinta si firma Todini, care a castigat lucrarile centurii orasului Sibiu, insusindu-si degeaba zeci de milioane de euro. Dar pentru ca autoritatile romane nu au luat nicio masura, italienii de la Todini s-au intors bine-mersi in Romania, punand la cale alte scheme de jefuire a bugetului statului. Denumiti in prezent Salini-Impregilo, dar cu aceiasi manageri “descurcareti” precum Davide Basile si E. Parlatore, grupul italian a fost, se pare, deschizatorul de usi la CNADNR. Pentru ca altfel nu se explica primirea celor 20 de milioane de euro pentru niste lucrari neexecutate la centura Sibiului. Acelasi CNADNR este “ingerul pazitor” si a celor de la Collini Lavori, care acum se dau deja castigatori ai licitatiei pentru centura orasului Satu Mare. Aflata in Italia in centrul unor scandaluri de dare de mita, Collini Lavori pare sa aplice aceeasi schema de castigare a proiectelor finantate din bani publici si in Romania. Ramane de vazut pana cand vor mai dicta italienii de la Collini in CNADNR, dar, mai ales, cand va descinde DNA in cuibul licitatiilor blatuite.

author avatar
Nicole Ionescu
1.854 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger