AcasăNewsIubitul indiencei Pocahontas a fost mercenar in oastea lui Mihai Viteazul

Iubitul indiencei Pocahontas a fost mercenar in oastea lui Mihai Viteazul

Ati vazut filmul Pocahontas? Inainte de a ajunge in America, unde se petrece povestea de dragoste ecranizata in filmele „Pocahontas”, John Smith a fost ranit la Alba Iulia, luptand in armata lui Mihai Viteazul.

Pana sa ajunga in America, John Smith a trecut pe la Alba Iulia

John Smith s-a nascut in Anglia, in 1580, in tinutul Lancashire. A luptat ca mercenar in armata regelui francez, Henric al IV-lea, impotriva spaniolilor, apoi in razboiul olandez pentru independenta.

Mihai Viteazul l-a facut capitan pe aventurier

Dupa cateva peregrinari pe Marea Mediterana a ajuns sa lupte in campaniile antiotomane din sudul Ungariei si apoi in cele din Transilvania si Muntenia. Asa a ajuns in oastea lui Mihai Viteazul, varful de lance la acea vreme a luptei antiotomane.

Filmul animat "Pocahontas" l-a facut celebru

Pentru ca s-a evidentiat in lupte, desi nu avea decat varsta de 20 de ani, Smith a fost ridicat la rang de capitan de catre domnitorul roman, in anii 1600 – 1601.

Scena salvarii lui Smith de catre Pocahontas

Dupa moartea voievodului, John Smith a luptat sub Radu Serban, in Tara Romaneasca impotriva vasalului otomanilor, Ieremia Movila. Neinfricatul englez s-a ales cu un renume de glorie in urma bataliilor, si anume ca ar fi invins, ucis si decapitat comandanti turci in trei lupte. Gratie acestor fapte principele transilvan Sigismund Báthory l-ar fi innobilat, facandu-l cavaler.

Colin Farell, in rolul lui John Smith

Faptele de vitejie ale lui John Smith au fost curmate, in noiembrie 1602, cand este ranit intr-o batalie purtata cu tatarii langa Alba Iulia, unde a fost capturat si vandut ca sclav. Reuseste sa scape din tinuturile dominate de otomani si porneste spre Europa. Revine in Anglia in 1604.

Intalnirea cu Pocahontas

Intors acasa, se implica in planurile de colonizare duse de Virginia Company cu sediul in Londra. In 1606 obtine o imputernicire din partea regelui James si porneste in expeditie peste Ocean, cu trei vase mici. Avea propriul paj, un baiat de 12 ani. Vasele acosteaza in aprilie 1607 la Cape Henry, aflat actualmente in Virginia – SUA, moment in care sunt deschise ordinele sigilate ale companiei. Din ele afla Smith ca este desemnat sa fie liderul noii colonii. Ca principala asezare pentru colonie alege zona unde se va inalta orasul Jamestown. Conditiile sunt foarte vitrege: vremea este aspra, apa putina, tinutul este pustiu si mlastinos, iar o amenintare in plus este tribul Powhatan care ataca noua colonie pana la distrugere.

In bataliile duse cu tribul Powhatan, John Smith este din nou capturat. Razboinicii il duc tribut sefului comunitatii amerindiene. Este condamnat la moarte prin decapitare. John Smith spune in memoriile pe care le-a scris catre finalul vietii, ”Adevarul despre calatoriile, aventurile si observatiile capitanului John Smith in Europa, Asia, Africa si America, intre anii 1593 si 1629”, ca salvarea i s-a datorat fiicei acestui sef de trib, celebra Pocahontas, care i-a cerut tatalui ei sa il ierte pentru ca vrea sa il ia de sot, iar liderul Powhatan l-a eliberat. Prin aceasta intamplare, Pocahontas a devenit simbol al reconcilierii dintre cele doua civilizatii.

Trei capitole dedicate Transilvaniei

In lucrarea „ The True Travels, Adventures and Observations of Captain John Smith”, publicata in 1630, unde descrie intamplarile din viata sa, Smith rezerva trei capitole (din 28) trecerii sale prin Transilvania si Muntenia: „Dupa moartea lui Mihail, Voievodul Valahiei, turcii l-au trimis pe Ieremia sa le fie voievod sau print. Insa tirania si ticalosia acestuia a ridicat la arme poporul impotriva lui, fiind nevoit sa-si caute adapost in Moldavia. Basta, reprezentantul Imparatului, il proclama pe Radu Serban voda in locul sau. Dar Ieremia, care a strans o armata formata din patruzeci de mii de turci, tatari si moldoveni, s-a intors in Valahia. Radu Serban Voda fuge in Transilvania la Basta, vechiul sau prieten; acesta (…) trimite armata cu Radu Serban Voda pentru a recupera Valahia (…) Radu Serban Voda le taie calea multora dintre cetele care veneau spre tabara sa, iar noaptea a pus sa li se taie capetele pe care le-a trimis inapoi pe tavi de lemn. Sapte curieri au fost prinsi iar Ieremia dadu ordin sa fie jupuiti de indata; apoi le atarna pielile pe tarusi, iar trupurile si capetele le-a infipt in tepe”.

Romania a avut o mina de carbune in SUA, care se numea Pocahontas

In 1967, Romania a dat in folosinta Combinatul siderurgic de la Galati, insa, pentru a-i asigura materia prima, adica minereu de fier si carbune coxificabil, rezervele naturale interne nu erau suficiente. Fostul director al Institutului de Proiectari Miniere, ing. Flo rea Neagu, a povestit ca in 1974 a primit ordin sa mearga in SUA si sa perfecteze un contract pentru import de carbune. A negociat direct cu fostul senator american Al. Gore senior (tatal lui Al. Gore jr., vicepresedinte al Statelor Unite intre 1993 si 2001 – n.r.), care reprezenta firma detinatoare a campurilor miniere din Virginia. Romania trebuia sa investeasca 252 de milioane de dolari in deschiderea minei, urmand ca productia sa fie impartita intre cele doua state. Mina s-a numit „Virginia – Pocahontas 6”.

author avatar
Manuela Golea
1.818 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger