AcasăNewsKlaus Iohannis, atac dur: "Autoritatile responsabile asista resemnate cum ne pleaca medicii"

Klaus Iohannis, atac dur: „Autoritatile responsabile asista resemnate cum ne pleaca medicii”

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a participat, luni, la un seminar organizat la Palatul Cotroceni si care a purtat denumirea „Resursele umane in sanatate – dialog asupra politicilor de sanatate”.

Cu aceasta ocazie, Iohannis a atacat dur autoritatile din domeniu sustinand ca „asista resemnate cum ne pleaca medicii in strainatate”.

„Sunt deja cativa ani buni de cand auzim, din ce in ce mai des si mai alarmant, ca ne pleaca medicii si personalul medical. Mii de cadre medicale, doctori, asistenti, proaspat absolventi sau deja cu experienta la patul bolnavilor isi cauta un viitor mai bun in strainatate. O confirma cifrele si o stie toata lumea – autoritatile, pacientii, o societate intreaga. Iar in recunoasterea acestei realitati se amesteca, la fel de des, ingrijorarea si neputinta. Autoritatile responsabile, si imi pare rau ca trebuie s-o spun, asista resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit mariri de salarii, care sa tina medicii acasa. Si tot de la an la an se cheltuiesc din ce in ce mai multi bani, dar in mod ineficient. Ne invartim intr-un cerc vicios in care se imbina nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor si, as adauga, a curajului de a asuma responsabilitati. Plecarea personalului medical dezvaluie vulnerabilitatile sistemului sanitar, care nu tin doar de modul in care sunt cheltuiti banii publici, si asa putini, ci si de schimbarile frecvente de legislatie, de organizare si management sau de solutii partiale si conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arata, de fapt, o realitate cu multiple fatete si cu adevaruri diferite”, a spus Iohannis.

In plus, presedintele Romaniei anunta ca „sunt preocupat de cum arata sistemul sanitar in ansamblul sau si de pilonii pe care se fundamenteaza. Daca acestia nu sunt suficient de puternici, orice solutie sau masura, oricat de bine intentionata, isi va arata inevitabil limitele”.

author avatar
Cristi Ionita
110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger