AcasăNewsLipsita de conducatori cu vana, Romania risca sa rateze si ”pleasca” Brexit

Lipsita de conducatori cu vana, Romania risca sa rateze si ”pleasca” Brexit

Daca ar avea adevarati oameni de stat, Romania (care este a saptea tara din UE ca suprafata si populatie) ar putea profita de reconfigurarea unei Uniuni Europene fara Marea Britanie pentru a-si renegocia pozitia si obligatiile care ii revin in UE. Din pacate, nu-i avem.

Primul care a sesizat oportunitatea oferita Romaniei de Brexit a fost Calin Popescu Tariceanu. ”Romania post-Brexit este intr-o pozitie in care nu mai poate amana asumarea unui obiectiv de tara ambitios. Trebuie sa ne asumam ca obiectiv transformarea atuurilor demografice si teritoriale in atuuri economice: a saptea putere din punct de vedere demografic si teritorial a Europei, a saptea putere economica. In caz contrar, intr-o Europa cu doua viteze vom fi abonati la statutul de piata de desfacere si furnizor de mana de lucru ieftina”, a avertizat Tariceanu, marti seara. Aflat la Bruxelles, Klaus Iohannis a sustinut si el ca este nevoie de un nou proiect de tara: ”Acum e momentul sa ne concentram si pe ce urmeaza in Romania. Acum ne pregatim sa serbam 10 ani de la aderare si ne punem problema unei strategii post aderare, care trebuie sa tina cont de ceea ce se intampla acum. Este nevoie de un nou proiect de tara post-aderare”. Nevoia e mare, dar lipsesc cu desavarsire oamenii de stat capabili sa schiteze un plan de dezvoltare coerent si sa-i coaguleze pe romani in jurul lui. Timp in care tot ei ar trebui si sa-i oblige pe partenerii nostri occidentali sa renunte la aerele de superioritate si tratamentul rezervat tarilor de mana a treia.

Ne-au vandut din interes, prostie si fudulie

Problema este ca inca din zorii erei postdecembriste romanii s-au umilit singuri in ochii occidentului. Facuti demnitari peste noapte, romanasii au adoptat fata de liderii occidentali postura rudei sarace, bucuroasa pentru orice firimitura sau vorba buna aruncata. Au negociat in genunchi aderarea Romaniei la UE si la NATO, irosind avantajele naturale aduse de pozitia geostrategica. Sa fie clar: daca interesele economice si strategice ale Occidentului nu ar fi dictat includerea Romaniei in tabara europeana, puteam sa fim noi rupti din soare ca tot ruseste gavaream. Ceea ce inseamna si ca liderii romani puteau sa negocieze conditii favorabile dezvoltarii economiei noastre si a mediului de afaceri bastinas. Nu a fost sa fie. Cumparati pe doi lei sau doar mandri foc ca sunt fotografiati dand mana cu mai marii lumii, conducatorii au vandut Romania la pret de dumping si au acceptat conditii de aderare nedemne pentru un parteneriat, dar potrivite in schimb intr-o relatie de tip stapan- sluga. Iesirea Marii Britanii din UE a schimbat peste noapte regulile jocului (permite statelor cu conducatori patrioti si isteti sa renegocieze, pe ici pe colo, conditiile asumate la aderare), dar nu ne-a dat noua liderii de care avem nevoie. Cine sa negocieze pentru Romania? Presedintele Klaus Iohannis prins intre doua vizite oficiale sau premierul Dacian Ciolos, care rasufla usurat ca omul ajuns acasa atunci cand aterizeaza la Bruxelles? Cine sa se bata pentru romani? Politicienii care tremura si acum de frica descoperirii conturilor in care au dosit comisioane luate pentru marile si mijlociile privatizari? Dumnezeu da, dar nu baga in traista. Ne-a dat o tara cu de toate (pacat ca-i locuita!), unde se poate trai imparateste doar din agricultura si turism. Domenii puse pe butuci dupa 1990, sub ochii nostri, ai tuturor. Nimeni nu a zis nimic, toti am tacut si am continuat sa alegem aceiasi neica-nimeni de 25 de ani. Acum, neica-nimenii votati de noi spun ca ne trebuie un nou proiect de tara. Nu ne ramane decat sa le uram, lor si noua, succes.

author avatar
Simona Badulescu
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger