AcasăNewsMAE: Cererea Tiraspolului privind independenta este o sfidare la adresa integritatii Republicii...

MAE: Cererea Tiraspolului privind independenta este o sfidare la adresa integritatii Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a transmis intr-un comunicat de presa ca decizia Sovietului Suprem de la Tiraspol de a cere Rusiei recunoasterea independentei Transnistriei este o actiune „unilaterala si neproductiva”, reprezentand o sfidare la adresa integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

“Ministerul Afacerilor Externe ia nota cu ingrijorare de „votul” exprimat astazi, 16 aprilie 2014, in asa-zisul „Soviet Suprem” de la Tiraspol, in favoarea realizarii de demersuri pentru recunoasterea independentei regiunii transnistrene si intrarea acesteia in componenta Federatiei Ruse. Ministerul Afacerilor Externe sustine pozitia exprimata astazi de Guvernul Republicii Moldova conform careia aceasta decizie este o sfidare directa la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean si la adresa integritatii teritoriale a Republicii Moldova, cat si o actiune unilaterala si contraproductiva”.

In plus, oficialii ministerului spui ca astfel de initiative vin in contradictie cu principiul fundamental al reglementarii pe cale politica a problemei transnistrene, la care au subscris toti participantii in formatul de negociere „5+2” circumscris acestui dosar.  Formatul „5+2” reuneste la masa negocierilor reprezentantii Federatiei Ruse, Ucrainei, OSCE, Republicii Moldova si administratiei de la Tiraspol, precum si ai UE si SUA. De la reluarea negocierilor, in toamna anului 2011, au avut loc 12 runde, cea mai recenta la Viena, in perioada 27-28 februarie 2014.

“Cu atat mai mult acum, in contextul evolutiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor partilor, de o abordare constructiva si de retinere de la orice actiuni unilaterale care ar viza impunerea de solutii cu ocolirea cadrului de negociere. Ministerul Afacerilor Externe saluta apelul facut de Guvernul Republicii Moldova la continuarea dialogului politic, fara preconditii. Ministrul Titus Corlatean a avut o convorbire telefonica, pe acest subiect, in cursul dupa-amiezii de 16 aprilie 2014, cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, in vederea coordonarii demersurilor”, mai este notat in comunicat.

Ministrul a avut o convorbire telefonica cu Didier Burkhalter, presedintele Confederatiei Elvetiene si, totodata, ministru al afacerilor externe al acestui stat care asigura in 2014 presedintia in exercitiu a OSCE. Ministrul Titus Corlatean a evidentiat situatia preocupanta creata in urma deciziei „Sovietului Suprem” de la Tiraspol si a solicitat implicarea rapida a presedintiei in exercitiu a OSCE.

MAE isi exprima increderea ca toti actorii internationali participanti la formatul „5+2”, inclusiv Federatia Rusa, se vor delimita de demersul intentionat de administratia de la Tiraspol si isi vor reafirma, public si fara echivoc, sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. “Romania se pronunta pentru continuarea negocierilor in formatul „5+2” in vederea ajungerii la o solutie politica viabila in problema transnistreana. De asemenea, Romania isi reafirma sustinerea ferma pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova in frontierele sale international recunoscute si isi va coordona, in acest sens, actiunile cu partenerii europeni si euro-atlantici”.

Citeste si:

author avatar
Andra Nesu
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger