AcasăNewsMarea Mediterana, cimitirul emigrantilor

Marea Mediterana, cimitirul emigrantilor

Ministri de Externe UE s-au reunit, ieri , la Luxembourg pentru un summit extraordinar pe tema imigratiei clandestine, dupa ce 700 de persoane au fost date disparute, in noaptea de sambata spre duminica, in largul coastelor Libiei, in urma naufragiului unei nave. O parte din cei aflati la bord fusesera inchisi in cala vasului, potrivit unor supravietuitori.

Potrivit ONU, 35.000 de emigranti au sosit pe mare in sudul Europei, de la inceputul anului, din care 1.600 sunt dati disparuti.

Ieri dimineata, bilantul oficial al naufragiului era de 24 de morti si 28 de supravietuitori insa, potrivit pazei de coasta italiene, acesta este asteptat sa creasca dramatic. Un trauler care transporta clandestin sute de persoane din Libia spre coastele Italiei s-a rasturnat avand la bord 950 de persoane, potrivit unor supravietuitori, intre care 50 de copii si 200 de femei.

Paza de coastă numără morţii, iar şeful dipolmaţiei UE deplânge nepăsarea ţărilor comunitare

Un martor a afirmat ca traficantii i-au inchis pe o parte din pasageri in cala vasului fara ca acestia sa mai fi avut posibilitatea sa se salveze in momentul cand nava, lunga de 20 de metri,  s-a rasturnat, potrivit AFP. Paza de coasta italiana nu a confirmat deocamdata aceste cifre dar a precizat ca nava avea capacitatea sa transporte ”mai multe sute de persoane”. Zilnic, intre 500 si 1.000 de persoane sunt recuperate de paza de coasta italiana sau de nave comerciale. Originari din Africa subsahariana si din Orientul Mijlociu, emigrantii traverseaza Mediterana spre Europa in conditii extrem de riscante, pe nave supraincarcate.

Federica Mogherini: Nu mai avem niciun alibi

Acest ultim naugrafiu, urma a altor doua, saptamana trecuta, soldate cu 450 de disparuti, l-a determinat pe seful diplomatiei UE, Federica Mogherini, sa puna chestiunea pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Externe europeni, ieri, la Luxembourg. ”Nu mai avem alibi, UE nu mai are alibi, statele membre nu mai au alibi. Ne trebuie masuri imediate, din partea UE si a statelor membre”, a declarat Mogherini, in conditiile in care Italia, care a recuperat 11.000 de persoane din Mediterana in numai sapte zile, Grecia si Spania sunt tarile care poarta greul operatiunilor de salvare. ”Nu exista o solutie magica, dar avem responsabilitatea sa actionam impreuna, este o obligatie morala”, a urmat Federica Mogherini, amintind ca UE ”a fost construita in jurul valorilor precum protejarea drepturilor omului”. ”UE nu are competente pentru salvari maritime dar, totusi, contribuie la acestea cu sase nave”, s-a aparat Fabrice Legeri, patronul Frontex, agentia europeana insarcinata cu supravegherea frontierelor UE. Duminica, Francois Hollande, Ban Ki-moon si inaltul comisar ONU pentru refugiati, Antonio Guterrez, au facut un apel comunitatii internationale sa actioneze in fata ”accelerarii dramei ” din Meditarana.

Un nou naufragiu, chiar in timpul summit-ului

Un vas cu peste 300 emigranti la bord este pe cale sa se scufunde in Mediterana, a anuntat, ieri, Organizatia Internationala pentru Emigrare (OIM), la Roma, care a primit un apel de ajutor de la un pasager care afirma ca cel putin 20 de persoane au decedat. Anuntul a fost primit chiar in timpul reuniunii comune a ministrilor de Interne si Externe ai UE de la Luxemburg. OIM a indicat ca trei nave navigau cot la cot in Mediterana dar nu stiau in ce ape se aflau, adaugand ca garzile de coasta ”nu au pentru moment mijloace sa intervina”, in conditiile in care majoritatea patrulelor sunt angajate in cautarea victimelor naufragiului de duminica. Potrivit organizatiei, garzile de coasta vor incerca sa redirijeze nave comerciale in zona de unde a fost primit apelul. O operatiune deloc facila pentru ca, afirma OIM, unele nave comerciale ”nu vor sa colaboreze”.

 

author avatar
Tudor Borcea
462 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger