AcasăNewsMerkel, pusa la zid

Merkel, pusa la zid

Acumularea recentelor evenimente tragice din Germania, chiar daca nu au avut legatura unele cu altele, a reprezentat  un nou set de munitie pentru opozantii politicii de deschidere a cancelarului Germaniei in privinta refugiatilor.

Germania este in stare de soc. In mai putin de o saptamana, patru atacuri violente au fost comise pe teritoriul tarii, din care doua de catre tineri refugiati, duminica. Dupa atacul unui ”dezechilibrat” din Munchen, vineri seara, si atentatul cu o secure (revendicat de ISIS) comis de un tanar refugiat (declarat afgan) intr-un tren din Wurtzbourg (18 iulie), doua noi atacuri au avut loc in orase din sudul Germaniei. La Reutlingen (sud-vest), un tanar refugiat sirian (21 de ani) a ucis o femeie cu o maceta, ranind alte cinci persoane. La Ansbach (Bavaria), un alt sirian (27 de ani) s-a aruncat in aer in fata intrarii unui festival de muzica, ranind si 12 persoane. Deocamdata, in aceste doua cazuri nu a fost identificata nicio legatura concreta cu terorismul islamist. In timp ce discutiile pe tema refugiatilor au scazut in intensitate, noile evenimente inflameaza dezbaterile politice din tara, la un an dupa sosirea marelui val de refugiati in Germania. Politica Angelei Merkel cu privire la refugiati este judecata prea generoasa, incepand cu extrema dreapta, Uniunea Crestin Democrata si terminand cu ecologistii.

Cam multi ”dezechilibrati”

Atat in cazul atacului din Munchet cat si in cel din Ansbach, autoritatile au indicat ca autorii prezentau probleme psihice. Cel de la Ansbach a fost calificat drept ”atentat” de catre ministrul de Interne din Bavaria, Joachim Herrmann, un ”act premeditat care ar fi putut face un numar mult mai mare de victime”, tinand cont ca la festivalul din centrul orasului erau 2.500 de oameni. Potrivit lui Herrmann, atacatorul avea doua tentative de suicid la activ fiind tratat si la o clinica de psihiatrie. Tanarul sirian a depus, acum doi ani, o cerere de azil in Germania, care i-a fost respinsa acum un an, dispunand de o autorizatie de sedere provizorie. El a incercat sa intre la festivalul amintit dar a fost respins, pentru ca nu avea bilet, detonandu-se la intrare. Herrmann nu a respins o pista islamista, ca ”o ipoteza, din nefericire foarte reala”, a acestui atac sinucigas. In Munchen, starea de nemultumire in randurile populatiei a crescut. ”Sunt prea multi imigranti. E vina lui Merkel”, comentau oamenii dupa atacul armat. In Bavaria, oamenii se tem ca un viitor atentat se va solda cu un carnagiu. Joachim Hermann s-a declarat, ieri, ingrijorat ca ”dreptul la azil este discreditat” de recentele evenimente. ”Nu am fost capabili sa inregistram si sa controlam toti emigrantii care au trecut frontiera germana”, a declarat Stephan Mayer, responsabil al politicii interne a partidului conservator bavarez, CSU. Bavaria este poarta de intrare a emigrantilor in Germania, iar CSU este un principal detractor al politicii liberale a Angelei Merkel in privinta refugiatilor.

”Sa nu generalizam”

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a respins, ieri, ”orice suspiciune generalizata” la adresa refugiatilor, precizand ca 59 de proceduri judiciare pentru suspiciuni de apartenenta la organizatii teroriste se afla la ora actuala in derulare in privinta refugiatilor in Germania. Adjunctul purtatorului de cuvant al guvernului, Ulrike Demmer, a indicat ca riscul criminal reprezentat de refugiatii din tara nu este, proportional, ”mai mare decat cel reprezentat de restul populatiei”. Insa, chiar daca guvernul insista pentru evitarea oricarui amalgam, aceasta acumulare de evenimente tragice este o noua lovitura pentru Merkel. Anul trecut, un milion de refugiati au intrat in Germania, in special fiind vorba de cei care au fugit de razboiul din Siria. Ieri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat: ”Portile Europei sunt deschise pentru toti cei care fug din calea razboiului si a persecutiilor si care cauta sa obtina azil, dar ne vom apara impotriva atacurilor asupra modului nostru de viata. Sentimentul nostru de compasiune nu este si nu trebuie sa fie in detrimentul securitatii noastre”.

Liderul Al-Qaida cere rapirea occidentalilor

Seful nebuloasei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, le-a cerut combatantilor sa rapeasca cat mai multi occidentali, pentru a servi ca moneda de schimb in cazul jihadistilor aflati in detentie, a informat serviciul american de monitorizare a activitatii extremiste pe web, SITE. Sa fie rapiti ”pana cand occidentalii ii vor elibera pe toti prizonierii musulmani din puscariile cruciatilor, apostatilor si dusmanilor islamului”, a lansat Zawahiri.

author avatar
National
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger