AcasăNewsMihail Gorbaciov: Noul Razboi Rece intre Rusia si SUA risca sa devina...

Mihail Gorbaciov: Noul Razboi Rece intre Rusia si SUA risca sa devina conflict armat

Un nou Razboi Rece a fost declarat intre rusi si americani, a declarat, ieri, fostul lider al URSS, avertizand ca el ar putea degenera in conflict armat.

Viitorul nu suna bine, crede fostul lider de la Kremlin

”Nu auzim vorbindu-se decat de sanctiuni ale Americii si ale UE impotriva Rusiei. Si-au pierdut mintile? America s-a pierdut in profunzimile junglei si ne trage dupa ea”, a declarat Gorbaciov. ”Si, la drept vorbind, ea (America) ne-a antrenat intr-un nou Razboi Rece, incercand fatis sa-si urmeze geniala idee de a vrea mereu sa fie castigatoare”, a criticat autorul perestroikai, in varsta de 83 de ani. ”Unde ne va duce asta? Razboiul Rece este deja declarat. Si apoi? Nu sunt in masura sa spun cu siguranta ca Razboiul Rece nu se va transforma intr-un razboi veritabil. Mi-e teama ca ei (americanii) isi vor asuma riscul”, a avertizat Gorbaciov, citat de AFP. Declaratiile alarmiste ale fostului lider URSS vin, evident, pe fondul crizei ucrainene si a deteriorarii fara precedent a relatiilor ruso-occidentale, dupa colapsul URSS, in 1991. Washington a amenintat cu noi sanctiuni impotriva Rusiei, afirmand ca pretul care va trebui platit va ”continua sa creasca” daca Rusia nu inceteaza sustinerea separatistilor prorusi in Ucraina.

Berlinul nuanteaza

Europa nu are interes sa innaspreasca sanctiunile contra Rusiei dar insist pentru respectarea acordului de la Minsk, a estimat vice-cancelarul si ministru german al Economiei, Sigmar Gabriel, citat de Reuters. ”Nimeni in Europa, si in mod sigur nu Germania, nu are interesul unor sanctiuni mai severe. Este evident ca Europa si lumea intreaga au nevoie de Rusia pentru a regla conflictele si problemele internationale”, a spus Sigmar Gabriel.

Noi sanctiuni individuale

UE va extinde lista cu persoane sanctionate pentru implicarea lor in conflictul din Ucraina, a declarat, ieri, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Harlem Desir. ”Vom intari sanctiunile care-i vizeaza pe separatisti si pe cei care-i sustin, inclusiv in Rusia”, a declarat acesta la reuniunea extraordinara a ministrilor de Externe europeni de la Bruxelles. ”Vom manifesta o unitate puternica a UE si exercita toate presiunile necesare, inclusiv prelungirea si extensia sanctiunilor individuale, pentru a obtine o solutie negociabila. Trebuie revenit la o solutie politica, singura cale pentru iesirea din criza”. Intrebat despre perspectivele de a creste sanctiunile economice adoptate in aceasta vara impotriva Rusiei, Desir a estimat ca ”ele exista” si ”sunt grele”, reiterand necesitatea intaririi sanctiunilor individuale, care constau in inghetarea activelor persoanelor in cauza si interdictia acestora de a calatori in UE.

SUA: Tarile NATO trebuie sa-si dezvolte armele de varf

Tarile NATO trebuie sa-si accelereze conceptia de armament de varf pentru a ramane in avans fata de Rusia si China in acest domeniu, a declarat subsecretarul american al Apararii, Robert Work, potrivit Busineee Insider. ”Trebuie sa ne coordonam eforturile pentru a evita suprapunerea si sa ne intarim structurile cu ajutorul tehnologiilor noi”, a spus Work. Potrivit acestuia, Pentagonul a pus la punct un nou program, „Defense Innovation Initiative”, si lucreaza acum la mai multe proiecte pe termen lung destinate asigurarii suprematiei militare a SUA asupra potentialilor adversari. Bugetul milita al SUA pentru 2015 este de 577 miliarde de dolari.

author avatar
Tudor Borcea
780 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger