AcasăNewsMisiunile kamikaze se dau pe blat

Misiunile kamikaze se dau pe blat

Unii jihadisti ii acuza pe militantii sauditi ca ii sar de pe lista atentatelor suicidare

Un reprezentant al clerului din Daghestan, Kamil Abu Sultan al-Daghestani, s-a plans ca militantii sauditi din Irak isi folosesc prietenii si rudele pentru atentate kamikaze in aceasta tara, lasandu-i pe ceceni fara asemenea ”sanse”, arata Radio Europa Libera, citand o plangere a lui Sultan de pe site-ul Qonah.

Unii jihadisti ii acuza pe militantii sauditi ca ii sar de pe lista atentatelor suicidare

In plangerea clericului,  care poarta titlul ”Coruptie in Dawlah” (alta prescurtare pentru Statul Islamic), se arata ca, din aceasta cauza, militantii ceceni sunt nevoita sa stea luni de zile pe listele de asteptare a sinucigasilor kamikaze in Siria, pentru a obtine o astfel de misiune. Site-ul respectiv pare legat de o grupare islamista din Caucazul de Nord legata de Akhmed Chatayev (Akhman al-Shishani), un veteran combatant cecen, lider al batalionului Yarmouk al ISIS. In plangerea sa, Abu Sultan arata ca lista de asteptare pentru atentatele sinucigase in Siria este atat de lunga incat, ironic, combatantii mor pe campul de lupta inainte sa obtina ”sansa” sa se arunce in aer pentru ISIS. Astfel, situatia ii obliga pe militantii sirieni sa plece in Irak, unde ”coada” la kamikaze este mult mai scurta. Clericul da si un exemplu in acest sens, un tanar care a plecat in Irak pentru o misiune sinucigasa insa si acolo a avut de asteptat, in final, dupa trei luni, acesta renuntand si intorcandu-se in Siria. Potrivit lui Abu Sultan, acesta s-a plans lui Chatayev ca singura modalitate de a obtine un atentat kamikaze in Irak este ”blatul”, din cauza ”nepotismului” militantilor sauditi care isi pun rudele in fruntea listei de asteptare. ”Ei bine, lucrurile nu pot ramane asa, trebuie sa ne plangem califului”, a scris Abu Sultan, facand referire la liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Americanii prevazusera expansiunea ISIS inca din 2012

Potrivit unor documente recent declasificate, serviciile de informatii ale Pentagonului au prevazut eventuala expansiune ISIS in Orientul Apropiat din anul 2012. Documentele arata ca tarile care au sustinut opozitia anti Assad, inclusiv SUA, prognozau aparitia unui stat independent in estul Siriei si au contribuit la formarea sa, informeaza Sputnik. Evident, prognozau si o fuziune intre ISIS si alte organizatii teroriste care opereaza in Siria si Irak. Potrivit profesorului Max Abrahams de la Northeastern University  Boston, SUA si aliatii sai ”aveau o perceptie exacta a Statului Islamic inca de la formarea sa”.

Pentagonul:  Militarii irakieni nu-i pot bate pe jihadisti pentru ca nu au vointa

Militarii irakieni nu au reusit sa opreasca ofensiva ISIS in orasul Ramadi pentru ca nu au ars de dorinta de a lua parte la lupte, a declarat duminica seful Pentagonului, Ashton Carter. ”Nu au aratat nicio vointa de lupta. Au fost mai numerosi decat adversarii lor si totusi s-au retras din oras”, a declarat Carter pentru CNN. Presedintele comitetului irakian pentru aparare si securitate, Hakim Al-Zamili, a acuzat insa SUA ca nu a furnizat Bagdadului ”echipament de calitate, arme si sprijin aerian”, arata Russia Today.

216 persoane ucise in Palmira

ISIS a executat cel putin 217 persoane, intre care civili, in noua zile de cand a preluat controlul unei parti din provincia siriana Homs, care include Palmira, a informat Observatorul sirian al drepturilor omului. Ieri, aviatia siriana a desfasurat intense raiduri deasupra orasului antic Palmira. Observatorul a facut aceste precizari dupa ce mass-media siriana a afirmat ca ISIS a ucis 400 de civili in Palmira, majoritatea femei si copii.

 

author avatar
Tudor Borcea
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger