AcasăNewsNationalizare PSD pe mana DNA

Nationalizare PSD pe mana DNA

Senatorul PSD Serban Nicolae a depus un proiect de lege care prevede blocarea privatizarilor in domenii strategice si restituirea integrala a activelor privatizate fraudulos, pana acum. Un soi de nationalizare a zonei strategice, intelegem noi. Desigur, cu implicarea DNA acolo unde este cazul, ca altfel nu se poate…

Legea propusa de Serban Nicolae pleaca de la prevederea constitutionala potrivit careia statul este obligat sa protejeze interesele nationale in activitatea economica si de la principiul repararii prejudiciului creat de privatizarile ilegale: Constitutia Romaniei, prin art. 135 alin. (2) lit. b), obliga statul sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Proiectul de lege contine prevederi pentru stabilirea clara a sectoarele de interes economic national esentiale sigurantei statului, care sunt justificate de interese fundamentale legitime ale statului si societatii, se arata in expunerea de motive. Ca urmare, sunt precizate prin lege domeniile strategice si se prevede ca, in cazul unor privatizari ilegale, statul este repus in situatia anterioara privatizarii. Un eventual cumparator al actiunilor care revin la stat se poate indrepta impotriva celor care au beneficiat de pe urma privatizarilor sau restituirilor ilegale, pentru a-si recupera prejudiciul. „Prezenta lege instituie unele masuri care sa permita protejarea intereselor legitime ale statului roman in economia nationala si repararea unor prejudicii aduse in dauna acestora. In intelesul prezentei legi, dispozitiile privind statul se aplica si unitatilor administrativ-teritoriale constituite potrivit legii”, se precizeaza in art. 1 al propunerii legislative. Potrivit proiectului de lege, „Statul trebuie sa asigure protectia intereselor nationale in activitatea economica, cu respectarea regulilor economiei de piata, bazata pe libera initiativa, libertatea comertului, protectia concurentei loiale si a angajamentelor internationale specifice. Protectia bunurilor din domeniul public si domeniul privat al statului si a drepturilor reale aferente acestor bunuri, precum si participatiile statului in sectoarele de interes strategic, reprezinta interesele nationale in activitatea economica, esentiale sigurantei statului”.

Practic, legea initiata de ar bloca pentru cinci ani privatizari la Hidroelectrica, CFR, la Posta Romana sau in domeniul energiei si resurselor strategice, iar in cazul recuperarii activelor, aceasta ar urma sa se aplice si in cazul actiunilor la Fondul Proprietatea pe care le-au primit samsarii de drepturi litigioase, daca exista decizii ale instantelor care stabilesc definitiv existenta unei fraude. Astfel, daca legea trece, DNA va avea de scris inca un capitol din marea carte a spolierii Romaniei. Proiectul de lege ar urma sa fie dezbatut in urgenta, la Senat, ceea ce inseamna ca ar putea fi votat pana in luna octombrie. Ulterior, urmeaza dezbaterea in Camera.

author avatar
National
695 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger