AcasăNewsNATO se implica in criza refugiatilor in Marea Egee

NATO se implica in criza refugiatilor in Marea Egee

Aliatii au deschis sezonul de vanatoare la traficanti de emigranti

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat, ieri, ca un grup naval aliat, sub comandament german, se va deplasa ”fara intarziere” in Marea Egee pentru a ”sprijini lupta contra traficantilor de persoane”.

Aliatii au deschis sezonul de vanatoare la traficanti de emigranti

Comandantul fortelor aliate in Europa, generalul american Philip Breedlove, ”este pe cale sa dea ordin grupului naval permanent(…) pentru a se deplasa in Marea Egee fara intarziere si sa inceapa activitatile de supraveghere”, a declarat Stoltenberg, prezentand misiunea navala NATO, asupra careia Alianta si-a dat, ieri, acordul de principiu, informeaza AFP. Ministri Apararii celor 28 de tari au aprobat, ieri, planificarea unei misiuni de supraveghere in Egee pentru a avea o viziune generala asupra activitatii traficantilor de emigranti intre Turcia si Grecia, a anuntat si seful Pentagonului, Ashton Carter. ”NATO este pregatita sa sustina si sa participe la o operatiune navala de supraveghere, ceruta de Germania, Grecia si Turcia, a afirmat Carter, la sediul NATO din Bruxelles. ”Recomandam Consiliului Atlanticului de Nord (cea mai inalta instanta a Aliantei) sa insarcineze autoritatile militare NATO pentru a ne furniza diverse optiuni care vor fi examinate”, a adaugat Carter. O asemenea operatiune de supraveghere ar fi o premiera pentru Alianta, organizatie militara defensiva care, pana in acest moment, a refuzat sa se implice direct in cea mai grava criza a refugiatilor din Europa de dupa 1945.

Vieti omenesti in joc

”Statele Unite sustin viguros” initiativa propusa de Berlin, Atena si Ankara pentru a actiona cat mai rapid pentru ca sunt vieti umane in joc”, a adaugat Ashton Carter. Jens Stontenberg a explicat ca urmeaza sa fie puse la punct procedurile cu privire la schimbul de informatii cu garzile de coasta grecesti si turcesti, dar si cu Frontex. ”Nu este vorba numai de a opri sau a intoarce din drum navele cu refugiati”. Misiunea va furniza ”informatii si o supraveghere esentiala pentru lupta contra traficului uman si retelelor criminale”, a spus acesta. Pe de alta parte, NATO ”isi va intensifica supravegherea si schimbul de informatii” cu privire la ce se intampla la frontiera turco-siriana, unde se comaseaza mii de refugiati vanati de ofensiva regimului de la Damasc si de aliatul sau, Moscova. Germania conduce la ora actuala o escadrila NATO de nave de lupta care navigheaza in estul Mediteranei, escadrila ce va fi angajata pentru aceasta noua operatiune destinata sa completeze munca agentiei europene de supraveghere a frontierelor Uniunii Europene, Frontex. Potrivit ultimelor statistici ale Inaltului comisariat al ONU pentru refugiati (HCR), aproximativ 68.000 de emigranti au reusit sa traverseze Marea Egee pentru a ajunge pe teritoriul Greciei, de la inceputul anului. Marea majoritate sunt refugiati din tari situate in zonele de coflict. 200 de persoane au decedat sau au fost date disparute, potrivit HCR.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger