AcasăNewsNATO striga ”Drepti!”, Iohannis doarme-n front

NATO striga ”Drepti!”, Iohannis doarme-n front

Pedaland senin, aliatul NATO Iohannis ii da replica lui Putin

Adunarea parlamentara a NATO a cerut aliatilor, dupa o sesiune de trei zile care a avut loc la Tirana, sa fie pregatiti sa raspunda la o ”amenintare potentiala din partea Moscovei”. La cinci zile dupa ce Vladimir Putin a amenintat ca Romania se afla in tinta armatei ruse, presedintele Klaus Iohannis s-a trezit  la realitate.

Pedaland senin, aliatul NATO Iohannis ii da replica lui Putin

”Provocarea din partea Rusiei este reala si serioasa”, a declarat Michael Turner, presedintele adunarii parlamentare care a reunit 250 de parlamentari din cele 28 de tari membre ale Aliantei, noteaza AFP. Declaratia adoptata la Tirana deplange ”utilizarea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor si tentativele sale de intimidare ale aliatilor NATO”. In atari conditii, Alianta ”nu are de ales decat sa ia in considerare eventualitatea unei actiuni agresive a Rusiei impotriva unui membru NATO drept o potentiala amenintare, si sa adopte raspunsuri adaptate si proportionale”, se arata in declaratie. Documentul cere aliatilor sa ”furnizeze garantii” tarilor membre, in special celor situate in flancul estic al NATO, deci si Romania, care estimeaza ca securitatea lor este amenintata. Practic, NATO a intrerupt toate aspectele practice ale cooperarii cu Rusia, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia si din cauza sprijinului Moscovei acordat separatistilor din estul Ucrainei. Alianta a anuntat insa ca va avea discutii cu Moscova inaintea summit-ului NATO care va avea loc in perioada 8-9 iulie, la Varsovia. NATO a procedat la o intarire militara pe flancul sau pentru a creste rapiditatea desfasurarii fortelor in cazul repetarii unei crize precum cea din Ucraina , situatie ce a starnit iritare maxima la Kremlin, Rusia afirmand ca intarirea prezentei trupelor aliate in estul Europei reprezinta o amenintare pentru securitatea sa. In egala masura, presedintele Vladimir Putin a facut cele mai dure declarati la adresa Romaniei, dupa ce scutul de la Deveselu a devenit functional, liderul de la Kremlin avertizand ca tara noastra s-a expus si va deveni tinta pentru armata rusa. Luni, in cursul unei vizite in Polonia, care va gazdui un sistem antiracheta Aegys similar cu cel din Romania, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca Alianta va trimite ”un semnal clar oricarui potential adversar, astfel incat un atac impotriva Poloniei va fi considerat ca un atac impotriva intregii Aliante”.

Iohannis, chiar el

Intr-un discurs rostit, ieri, la Palatul Cotroceni, la deschiderea conferintei Programului International ”Securitate in regiunea  Marii Negre”, presedintele Klaus Iohannis a reactionat tardiv la declaratiile lui Vladimir Putin. Iohannis a constatat si el ca ”in Est, avem de-a face cu Federatia Rusa mai activa, mai agresiva cu vecinii sai, care incalca normele de drept international si care, prin actiunile sale de militarizare a spatiului Marii Negre, inclusiv in Crimeea ilegal ocupata, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagra”. Iar in Sud ”terorismul international” si emigrantii ilegali viermuiesc. Solutia presedintelui? ”Identificarea unor optiuni”, ”unor solutii integrate” pentru securizarea estica si sudica a Europei. Cum, vom afla noi la vremea cuvenita, pesemne.

Putin nu ne intimideaza. Pe cuvantul tau?

Ce mesaj a mai trimis Iohannis, exact in perioada de pregatire a summit-ului NATO de la Varsovia? ”Regiunea Marii Negre are o semnificatie speciala pentru securitatea internationala, fiind, pe de-o parte, frontiera pentru NATO si UE si, pe de alta parte, un punct de congruenta comerciala, culturala si de securitate intre Europa, Asia Centrala si Orientul Mijlociu”. Asta, probabil, ca sa stie si NATO cum stau lucrurile pe teren si sa nu creada ca apara Marea Caspica. Iar Putin sa afle urmatoarele lucruri: ”Recentele declaratii din partea Federatiei Ruse legate de sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru ca sistemul nu are absolut nicio legatura cu Rusia. Ele nu pot sa ne intimideze. Dimpotriva, aceste amenintari fara baza reala reconfirma faptul ca abordarea noastra, de intarire a securitatii NATO ca reactie legitima la atitudinea Rusiei in regiunea Marii Negre, este cea corecta”. Romania, a continuat presedintele, va continua sa puna in aplicare prioritatile sale de securitate si politica externa: consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii si a profilului sau in NATO si in Uniunea Europeana. Fostul presedinte Traian Basescu a criticat in termeni duri lipsa de reactie imediata a lui Iohannis dupa declaratiile lui Putin. ”Era necesara o reactie ca de la presedinte la presedinte”, a spus Basescu.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger