AcasăNewsNoi contribuabili obligati la plata CASS

Noi contribuabili obligati la plata CASS

Pomicultorii sunt obligati sa contribuie la asigurarile de sanatate

Incepand din aceasta luna, contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) trebuie platite si pentru anumite indemnizatii, precum si de catre noi categorii de contribuabili.

Pomicultorii sunt obligati sa contribuie la asigurarile de sanatate

Din aceasta luna se vor plati contributii sociale si pentru indemnizatiile pentru deplasari si detasari. Este vorba de indemnizatiile primite pe perioada delegarii sau detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, care depasesc de 2,5 ori nivelul stabilit de lege pentru personalul din institutiile publice.

In prezent, angajatii de la stat primesc diurne de cate 13 lei/zi pentru deplasarile in tara, respectiv cate 32,6 euro/zi, pentru deplasarile in strainatate. Asadar, tot ceea ce depaseste de 2,5 ori aceste sume este considerat venit/beneficiu, pentru care se platesc contributii CASS.

Sunt taxati si agricultorii, silvicultorii si piscicultorii

Confporm precizarilor AvocatNet, din aceasta luna devin contribuabili la CASS si persoanele care realizeaza venituri:

–         din activitati agricole obtinute individual sau intr-o forma de asociere din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala;

–         din silvicultura, piscicultura si venituri pentru care nu s-au stabilit norme de venit.

In cazul agricultorilor, calculul privind contributiile sociale se va face pe baza valorii anuale a normei de venit, iar platile pentru CASS se efectueaza in doua rate egale: pana la 25 octombrie, respectiv pana la 15 decembrie. In cazul veniturilor din piscicultura si silvicultura, baza lunara de calcul a CASS este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri. Platile anticipate pentru CASS in aceste cazuri se efectueaza trimestrial, in patru rate egale: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Exceptii

Daca noii contribuabili fac dovada ca obtin venituri numai din agricultura, piscicultura sau silvicultura, baza lunara de calcul a CASS va fi egala cu o treime din salariul minim brut pe tara (750 de lei in prezent). Asadar, cei in cauza vor plati CASS lunar de 5,5% din suma de 250 de lei, si nu din venitul lunar/anual total.

author avatar
Arpad Dobre
447 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger