AcasăNewsNou superstat european

Nou superstat european

Dupa victoria Brexit, ministrii de Externe german si francez au dezvaluit un nou concept al UE caracterizat printr-un grad foarte ridicat de integrare a membrilor ei, subliniind contururile acestei Uniuni Europene a viitorului.

Documentul in cauza, denumit ”O Europa puternica intr-o lume de insecuritate”, este un nou concept pentru UE, elaborat ca reactie la decizia britanicilor de a iesi din spatiul comunitar, consolidand punctele de vedere ale Frantei si Germaniei cu privire la UE. Documentul, publicat pe site-ul diplomatiei germane, prevede o ”agenda de securitate europeana” in fata ”amenintarilor interioare si exterioare”, noteaza RT. Inainte de toate, cei doi ministri propun construirea unei ”politici europene a azilului si emigratiei” gratie careia vom vedea ”primul sistem multinational de paza a frontierelor si a coastelor din lume”, condus de o ”Agentie europeana a azilului”. Pe plan economic, ministri Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier au cerut ”ajustari” pentru a satisface tarile lovite de austeritate, precum Italia, Portugalia, Spania, Grecia. Ministri au evocat in egala masura intarirea convergentei economico-bugetare si au propus crearea unui buget comun pentru tarile uniunii monetare.

Fara armata si moneda proprie

De subliniat ca inainte de publicarea acestui document, postul tv polonez TVP a dezvaluit existenta unui proiect cu acelasi nume, purtand tot semnaturile lui Jean-Marc Ayrault si Frank-Walter Steinmeier,  dar al carui continut este si mai ambitios. Acesta difera considerabil de cel care a fost prezentat pe 27 iunie, pentru ca face dovada vointei franco-germane de a crea un ”stat european unit, articulat in jurul celor mai puternice tari din Uniunea Europeana actuala”. Potrivit documentului citat de jurnalistii polonezi, tarile membre ale acestui ”stat gigant” vor renunta la propria armata, servicii de securitate, banca centrala sau moneda proprie. Aceste puteri ar urma sa fie transferate la Bruxelles. In plus, statele membre ale acestei noi Uniuni ”vor pierde controlul asupra propriilor frontiere si a procedurilor de repartizare a emigrantilor pe teritoriul lor”. Jurnalistii au indicat si ca Frank-Walter Steinmeier a evocat introducerea unui sistem de vize unificat si o politica externa comuna. Cancelarul german Angela Merkel a relativizat rapid acest document, mentionand ca el reprezinta viziunea celor doi ministri dar nu o implica. ”Suntem intr-o faza (post Brexit) in care exista multe reflectii si documente”, a declarat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

author avatar
Tudor Borcea
296 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger