AcasăNewsNoul pact Obama - Putin lasa Romania cu ochii in soare?

Noul pact Obama – Putin lasa Romania cu ochii in soare?

Stapanii lumii fac pace, iar asta inseamna o veste buna daca privesti lucrurile din directia potrivita. Pentru Romania, totusi, s-ar putea sa nu fie un semnal tocmai pozitiv, dupa cum interpreteaza tot mai multa lume ultimele evenimente cu SUA si Rusia in prim plan.

Planeta intreaga va fi conectata saptamana aceasta la ce urmeaza sa se intample in Polonia. Summitul NATO gazduit de Varsovia este vazut de unii drept cel mai important din istorie. Insa, exista voci care sustin ca, de fapt, Pactul Obama – Putin s-ar fi semnat pe 27 iunie, iar intrunirea NATO nu va reprezenta altceva decat o punere in tema a tuturor membrilor cu privire la cele decise.

Tarile baltice, sacrificate

Ce presupune intelegerea dintre cei doi titani? In primul rand, Rusia primeste garantii cu privire la consolidarea flancului estic al NATO, operatiune care s-ar putea opri la stadiul in care este acum. Cu alte cuvinte, ca sa primeasca ajutor in lupta cu Statul Islamic, SUA ar fi sacrificat Lituania, Letonia si Estonia, tari ce isi doreau o sporire a prezentei americane in zona Marii Baltice. Analistii straini scriu ca este posibil ca nici Romania si Polonia sa nu mai beneficieze de protectie speciala. Din contra, toate aceste state vor primi indicatii cu privire la noua orientare pro-Kremlin a Organizatiei Nord-Atlantice.
In chestiunea ISIS, Rusia promite sa lichideze Jabhat al-Nusra, dar si sa renunte la bombardarea rebelilor moderati din Siria. De partea cealalta, SUA renunta sa mai ceara indepartarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

Stoltenberg anunta Consiliu NATO – Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat semnalul unei reconcilieri cu Vladimir Putin: imediat dupa summitul de la Varsovia, Rusia va fi chemata la discutii! „Consiliul NATO – Rusia poate juca un rol important in calitate de forum de dialog si pentru a spori previzibilitatea in domeniul militar. Din acest motiv noi lucram cu Rusia in vederea organizarii unei noi reuniuni la putin timp dupa summitul de la Varsovia”, a precizat Stoltenberg.
Printre temele care vor fi abordate, Jens Stoltenberg anunta ca se va regasi atat cooperarea militara intre NATO si Rusia, cat si problema terorismului.

Baza de la Incirlik, deschisa si nu prea

Nici bine nu a ridicat Vladimir Putin restrictiile impuse Turciei, ca pe „otomani” i-a si luat gura pe dinainte. Luni, ministrul de Externe, Mevlüt Çavusoglu, a propus Rusiei sa foloseasca baza de la Incirlik in lupta impotriva ISIS: „Inca de la bun inceput ducem aceasta lupta si am deschis baza de la Incirlik pentru cei care doresc sa ia parte in mod activ la ea. De ce nu am putea coopera in acelasi mod cu Rusia? Statul Islamic este inamicul nostru, al tuturor, si trebuie sa luptam cu el”. Subit, in mai putin de o zi, Çavusoglu a revenit, afirmand c-a fost inteles gresit: „Nu am facut un astfel de comentariu, eu am spus doar ca am putea coopera cu oricine in lupta impotriva ISIS. Nu am facut niciun fel de comentariu referitor la sosirea avioanelor rusesti la baza aeriana de la Incirlik”.

La Incirlik este, poate, cea mai importanta baza militara NATO de pe continent si era greu de crezut ca Alianta ar fi permis vreodata Rusiei sa-si bage nasul pe acolo. Pentru lupta cu ISIS, Rusia foloseste baza Hmeimim, din Latakia (Siria), dar si portul Tartus, acolo unde isi are stationata, inca din anii ’70, flota la Marea Mediteraneana.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger