AcasăNewsTOTUL despre BACALAUREAT 2011. SUBIECTELE si MODELE de REZOLVARE la Limba si...

TOTUL despre BACALAUREAT 2011. SUBIECTELE si MODELE de REZOLVARE la Limba si Literatura ROMANA

TOTUL-despre-BACALAUREAT-2011-SUBIECTELE-si-MODELE-de-REZOLVARE-LA-LIMBA-SI-LITERATURA-ROMANA

Probele scrise la examenul de bacalaureat incep luni, 27 iunie 2011. Prima proba pe care o vor sutine elevii este cea la Limba si literatura romana. Dupa proba scrisa de luni, la Limba si literatura romana, elevii vor sustine in 28 iunie testarea la Limba si literatura materna, in 29 iunie proba obligatorie a profilului, iar in 1 iulie proba la alegere a profilului si specializarii.

INTEGRAL! BACALAUREAT 2011! BAREMUL si SUBIECTELE la Limba si Literatura ROMANA!

TOTUL-despre-BACALAUREAT-2011-SUBIECTELE-si-MODELE-de-REZOLVARE-LA-LIMBA-SI-LITERATURA-ROMANA
TOTUL despre BACALAUREAT 2011. SUBIECTELE si MODELE de REZOLVARE la Limba si Literatura ROMANA

In 3 iulie vor fi afisate rezultatele, in 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestatii, care vor fi rezolvate in 5 – 7 iulie, urmand ca in 8 iulie sa fie afisate rezultatele finale.

Peste 2.600 de politisti vot asigura ordinea si siguranta publica in preajma celor 1.422 de unitati de invatamant unde se vor sustine probele scrise la examenul de bacalaureat.

BACALAUREAT 2011. SUBIECTELE SI MODELE DE REZOLVARELA LIMBA SI LITERATURA ROMANA

Subiectul I – 9 cerinte dintr-un fragment din Nunta in cer de Mircea Eliade.

SUBIECTUL I (30 de puncte)

Se da urmatorul text:

Mi-am dat seama ca nu se gandea intotdeauna la o eventuala despartire; asemenea ganduri, cumplite, le respingea cu darzenie intreaga ei fiinta. Dar banuia ca viata aceasta, traita impreuna clipa de clipa, miracolul acela, a doua fapturi necontenit prezente una pentru alta, nu va putea dura. Isi dadea seama, zarindu-ma uneori in fata raftului cu carti, ca in curand ma va cuprinde vechea mea patima, si ca atunci munca ma va fura de langa ea ceasuri si zile intregi. Stia ca setea mea de creatie, de scris, a fost numai adormita, ca ea nu va putea fi definitiv stinsa. Se impacase cu acest destin -despartirea noastra pentru lungi, chinuitoare intervale – dar l-ar fi voit cat mai tarziu implinit.

Cateodata isi spunea ca e imorala cu dragostea ei strivitoare, ca un om nu poate trai fara sa munceasca si mai ales un artist nu are dreptul sa-si ingroape talentul intr-o dragoste fericita. si pentru fiinta ei cinstita indoielile acestea erau chinuitoare. Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nicmic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte – munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi – nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului…

(Mircea Eliade, Nunta in cer)

CERINTE

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte, cu privire la text:

1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: despartire, patima.

2. Explica rolul punctelor de suspensie in secventa: caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului…

3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune/expresie care sa contina substantivul gand.

4. Precizeaza tipul de perspectiva narativa din textul citat.

5. Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic al creatiei.

6. Noteaza doua motive literare din textul dat.

7. Prezinta semnificatia unei figuri de stil din textul dat.

8. Mentioneaza doua trasaturi ale genului epic, ilustrandu-le cu exemple din text.

9. Comenteaza, in sase-zece randuri, urmatoarea secventa din textul dat: „Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nicmic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte – munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi – nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului… ”

Esti licean? Dai BAC-ul? Intra si spuneti parerea  pe FACEBOOK – BACALAUREAT 2011!

SUBIECTUL II-lea (30 de puncte)

Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri despre cunoasterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu:

A avea un ideal inseamna a avea o oglinda.

In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:

– sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; 8 puncte

– sa redactezi continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; 16 puncte

– sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie)si limita de spatiu indicata. 6 puncte

Atentie! Formularile de tipul Sunt/ nu sunt de acord cu afirmatia… / Autorul are dreptate cand afirma ca…/ Afirmatia autorului este corecta…, neinsotite de enuntarea propriei opinii, nu se considera ipoteza.

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)

Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

-sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta tema textului dramatic in constructia personajului ales;

– prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales prin raportare la conflictul/conflictele textului dramatic;

– relevarea unei trasaturi dominante a personajului, ilustrate prin doua episoade/ secvente dramatice semnificative/citate comentate;

– ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.)

Subiectul al III-leaModele de REZOLVARE

O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale

Iona de Marin Sorescu

Caracterizarea unui personaj dintr-o drama Act Venetian de Camil Petrescu

Cititi si:

BACALAUREAT 2011: Copia dupa telefon si a fost eliminat

BACALAUREAT 2011- Mircea Eliade, Nichita Stanescu, Caragiale

BAC 2011 A inceput proba scrisa pentru Bacalaureat: Limba si literatura romana

Bacalaureat 2011: Ce nu trebuie sa gresesti la Bac 2011!!! Rezumat de pe EDU.RO

BACALAUREAT 2011. PROBA SCRISA la Limba si Literatura Romana! Metodologia si modele de subiecte! EDU.RO

BACALAUREAT 2011. Incep PROBELE SCRISE! Vezi PROGRAMUL

EDU.RO: Bacalaureat 2011 – probele scrise vor fi monitorizate video!!!

Bacalaureat 2011: masuri severe antifrauda

BACALAUREAT 2011. Vezi calendarul si cand se afiseaza rezultatele

Bacalaureat 2011 la Limba romana: basm, meteoriti, tablou din natura

Un Bacalaureat epic

author avatar
Bogdan Nicolae-Rotman
9.047 afisari

9 COMENTARII

  1. oameni buni un sfat am nevoie :daca am scris de Stefan ghiorghidiu din Ultima noapte de dragoste…este bine sau nou?va rog sa ma lamuriti si pe mine cer si avizul specialistilor…salutare!

  2. Nu este bine…si eu l-am scris pe acelasi…a spus o profesoara din scoala mea trebuia scris de Camil Ptrescu Jocul ieleleor ca Ultima noapte de dragoste…..nu este drama

  3. am si e o intrebare….daca la partea a 3a am scris iona si am scris 3 pagini si un pic o sa imi depuncteze pentru ca am depasit limita de pagini?

    • bai :))) …cristina … :))) …deci ai fost haioaia in ultimul stil posibil :)) ….nu draga mea nu te depuncteaza 🙂 …pentru ca ai depasit..bai dar eu am o intrebare..in sesiunea din 2006 🙂 …sa cam intamplat aceasi chestie..cum sa intamplat si astazi..cea mai mare problema a fost la Camil Petrescu in pare parte ..cei care au scris despre o opera a lui Camil Petrescu au scris despre „ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi” si de ce? va spun din propria opinie…este logic… 🙂 cand vezi un text dramatic studiat 🙂 …nu te duce gandul la un personaj ce traieste o drama? 🙂 …Stefan Ghiorghidiu traieste doua drame..nu este vina noastra ca cei de la minister nu stiu sa specifice …atat de batuti in cap sunt 🙂 …oricum ce are sa fie are sa fie 🙂 ….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger