AcasăNewsOSCE: Kiev violeaza acordurile de la Minsk in privinta retragerii armamentului greu

OSCE: Kiev violeaza acordurile de la Minsk in privinta retragerii armamentului greu

Observatorii OSCE intampina dificultati in supravegherea anumitor zone, in special la granita cu Rusia

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a denuntat prezenta crescuta a armelor grele si traficul sporit de echipamente militare de-a lungul liniei de demarcatie in zonele controlate de fortele Kievului.

Observatorii OSCE intampina dificultati in supravegherea anumitor zone, in special la granita cu Rusia

”Putem afirma ca situatia securitatii in Donbas s-a deteriorat in cursul ultimelor doua saptamani”, a declarat adjunctul misiunii OSCE in Ucraina, Alexander Hug, intr-o conferinta de presa la Mariupol, informeaza Russia Today. OSCE a prevenit ca prezenta crescuta a armelor grele in teritoriile din Donbas controlate de fortele guvernamentale pune fortele de securitate ucrainene intr-o siutuatie de ”infractiune”. ”In cursul ultimelor saptamani, observatorii nostri si dronele au inregistrat prezenta artileriei grele in zonele controlate de guvern, ceea ce reprezinta o violare a  liniei de demarcatie”, a indicat Hug. Acesta a semnalat si o concentrare importanta de echipament militar in apropiere de Komsomolskoe, zona controlata de autoproclamata Republica din Donetk. Alexander Hug a precizat ca observatorii OSCE intampina probleme in a se deplasa liber, ceea ce ingreuneaza supravegherea anumitor zone, in special intre Rusia si Ucraina. Scopul misiunii OSCE este supravegherea acordurilor de la Minsk, semnate in februarie intre Kiev si fortele din Donbas, care mentioneaza in special retragerea armelor grele si crearea unei zone tampon intre partile aflate in conflict, care se acuza reciproc de incalcarea acestor acorduri. Peste 6.400 de persoane si-au pierdut viata in conflictul ucrainean. Potrivit ONU, 1,35 milioane de oameni au fost stramutati in urma violentelor.

Mars pentru ruperea armistitiului

Militantii Sectorului de Dreapta (Parvy Sektor) si alte grupuri radicale ucrainene au manifestat, vineri, la Kiev, cerand anularea acordurilor de la Minsk si o noua ofensiva militara pentru aprelua teritoriile controlate de rebeli. Alaturi de Parvy Sektor s-au aflat si combatantii batalioanelor de voluntari, cum ar fi ”Aidar”, ”Tornado” si ”Azov”, ridicand numatul participantilor la doua mii de persoane. Manifestantii au cerut autoritatilor ucrainene sa califice oficial luptele din Estul Ucrainei drept ”razboi” si nu ”operatiune antiterorista”, anularea acordurilor de la Minsk, ruperea relatiilor cu Rusia, intensificarea operatiunilor militare in Estul tarii si ”eliberarea teritoriilor ocupate”.

 

author avatar
Tudor Borcea
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger