AcasăNewsPatronii Ultra Pro Computers, retinuti pentru o frauda de 10 milioane de...

Patronii Ultra Pro Computers, retinuti pentru o frauda de 10 milioane de euro

Sotii Cristian si Alina Fughina si Laszlo Kiss au fost retinuti, in dosarul „Ultra Pro Computers”, in care prejudiciul prin delapidare si spalare de bani este estimat la 10 milioane de euro.

Sotii Alina si Cristian Fughina (in imagine) au recunoscut in fata procurorilor toate acuzatiile

Procurorii DIICOT au retinut-o si pe si Liliana Anton, iar in cazul avocatei Anei Lavinia Vasile-Caba au dispus cercetarea sub control judiciar dupa ce aceasta a recunoscut faptele de care este acuzata si a dat o declaratie completa. De altfel, si sotii Fughina au recunoscut, in cele din urma, faptele retinute de procurori, relatand integral mecanismul infractional.

Grup infractional organizat

Alina Fughina

Potrivit porocurorilor DIICOT, peste 10 milioane de euro ar fi fost scosi din patrimoniul Ultra Pro Computers si transferati in conturile unor offshore-uri, operatiune in care ar fi fost implicati Cristian Fughina, sotia acestuia, Alina Fughina, tatal lui, Stefan Fughina, precum si Laszlo Kiss. Anchetatorii sustin ca membrii familiei Fughina si omul de afaceri Laszlo Kiss au incercat sa stearga urmele activitatilor ilicite derulate intre K Tech Electronic, societate care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, si cele patru societati offshore, prin introducerea cererii de insolventa a firmei prin care s-au spalat banii. Potrivit DIICOT, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada iulie 2008 – iunie 2009, Cristian Fughina, Laszlo Kiss, Ana Lavinia Vasile-Caba si Liliana Anton au constituit un grup infractional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul societatii K Tech Electronics, prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societati nerezidente (offshore), controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, tocmai pentru a ascunde adevarata natura a provenientei acestora.

Datorii de 28 milioane euro

K Tech Electronics a fost infiintata in anul 1997 de Alina si Cristian Fughina. Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlata integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrata de Cristian Fughina. In iunie 2010, Tribunalul Constanta hotara intrarea in faliment si dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers. Printre creditorii companiei K Tech Electronics se numarau, pe langa institutiile bancare, si producatori si distribuitori IT internationali si locali, institutii de stat si primarii. Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era catre Banca Romaneasca, in baza unui imprumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

 

author avatar
Nicole Ionescu
1.276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger